21/11/2022 19:03

Από τη στιγμή που εξασφάλισε την αγωνιστική άδεια (superlicance) της FIA για τη F1, ήταν θέμα χρόνου να ανακοινωθεί ο Λόγκαν Σάρτζεαντ για τη θέση του Νίκολας Λατίφι στη Williams το 2023.

Η Williams F1, που από πέρσι έπαψε πια να ανήκει στην οικογένεια του εκλιπόντος Φρανκ Ουίλιαμς καθώς αγοράστηκε από το αμερικανικό fund Dorilton, ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Λόγκαν Σέρτζεαντ θα οδηγεί δίπλα στον Άλεξ Άλμπον στα δύο μονοθέσια της ομάδας στο πρωτάθλημα της Formula 1 το 2023.

Ο 21χρονος Σάρτζεαντ, έτσι, θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός οδηγός που θα κάνει πλήρη σεζόν στη F1 μετά τον Σκοτ Σπιντ με την Toro Rosso το 2007, σε μια εποχή που η διείσδυση του σπορ στις ΗΠΑ γίνεται όλο και βαθύτερη – μιας και το ίδιο το σπορ ανήκει πλέον στον αμερικανικό γίγαντα Liberty Media.

Η Williams είχε κάνει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι ο Λόγκαν Σάρτζεαντ θα εξασφάλιζε το δεύτερο κόκπιτ της ομάδας του 2023 εφόσον εξασφάλιζε τη superlicance, το ανώτερο αγωνιστικό δίπλα της FIA, που αποτελεί το «διαβατήριο» ενός οδηγού για τη Formula 1.

Για το λόγο αυτό συμμετείχε με τη Williams σε τέσσερις ελεύθερες δοκιμές στα φετινά GP, με τελευταίες της Βραζιλίας και του Άμπου Ντάμπι, ώστε να συμπληρώσει τα απαιτούμενα χιλιόμετρα δοκιμών.

Ο Σάρτζεαντ τερμάτισε στην 4η θέση του φετινού πρωταθλήματος της Formula 2 -καθώς για τη superlicance ήταν προαπαιτούμενο να τελειώσει τη σεζόν μέσα στην πρώτη εξάδα- και ανήκει στην ακαδημία νέων οδηγών της Williams εδώ και ένα χρόνο.

Πριν από τη F2 ο Αμερικανός έχασε οριακά -με 4 βαθμούς- τον τίτλο της F3 από τον Όσκαρ Πιάστρι το 2020, αλλά το ’21 η καριέρα του έφτασε σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης πόρων. Ώσπου, φέτος εξασφάλισε τη θέση του στη F2 με την ομάδα Carlin, κερδίζοντας τους (μεγάλους) αγώνες στο Σίλβερστοουν και στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας, και μαζί άλλες δύο θέσεις στο βάθρο.

Στις δοκιμές νέων οδηγών της F1 στο Άμπου Ντάμπι την Τρίτη (22/11) ο Σάρτζεαντ θα οδηγήσει και πάλι τη φετινή Williams FW44. Ο Γιόστ Καπίτο, διευθυντής της Williams F1, είπε ότι ο Σάρτζεαντ “είχε μια αρκετά δυνατή πρώτη σεζόν στη Formula 2 και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το συναρπαστικό αυτό ταξίδι που ξεκινά στη Formula 1”.

Ο Σάρτζεαντ, από την πλευρά του, είπε: «Στη σεζόν μου στη F2 έμαθα πολλά για τον εαυτό μου, και για τους αγώνες. Πιστεύω ότι πλέον τελειοποίησα τις επιδόσεις μου στις δοκιμές κατάταξης. Αλλά πιο σημαντικός ήταν ο χρόνος που πέρασα στον προσμοιωτή της F1 και οι ελεύθερες δοκιμές που έκανα. Στις τελευταίες αυτές που έρχονται [στο Άμπου Ντάμπι] μου δίνεται η ευκαιρία να πιέσω έξω από τα όρια της άνεσής μου και να βελτιωθώ στο μέγιστο».ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ