• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΕΛ, Απόλλωνας, Άρης, Λεμεσός και… κυπριακό ποδόσφαιρο άξιζαν ένα σύγχρονο γήπεδο
26/11/2022 08:48
ΑΕΛ, Απόλλωνας, Άρης, Λεμεσός και… κυπριακό ποδόσφαιρο άξιζαν ένα σύγχρονο γήπεδο

Το νέο στάδιο της Λεμεσού, η «Αλφαμέγα Αρένα» όπως έχει ονομαστεί, εγκαινιάστηκε χθες βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μια νέα εποχή αρχίζει για το ποδόσφαιρο της Λεμεσού, τις τρεις ομάδες που θα το χρησιμοποιούν ως έδρα τους και το κυπριακό ποδόσφαιρο γενικότερα.

Η ΑΕΛ, ο Απόλλωνας και ο Άρης ετοιμάζονται να μετακομίσουν στο νέο ποδοσφαιρικό τους σπίτι και μαζί και οι χιλιάδες φίλαθλοί τους, που ανυπομονούν να ζήσουν την ποδοσφαιρική εμπειρία του νέου, υπερσύγχρονου σταδίου της Λεμεσού.

Ασφαλώς η χρησιμοποίηση ενός νέου γηπέδου για τη διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων τριών ομάδων, συνιστά αναβάθμιση της διοργάνωσης του πρωταθλήματος, κάτι που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στην προσέλευση φιλάθλων στους αγώνες. Το στάδιο αναμένεται να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για αγώνες εντός Δεκεμβρίου.

To έργο περιλαμβάνει, πέραν του ποδοσφαιρικού γηπέδου, τέσσερα βοηθητικά γήπεδα για προπονήσεις, αποδυτήρια ομάδων και διαιτητών, πλήρη ηλεκτρονική εγκατάσταση με πυλώνες φωτισμού τόσο των γηπέδων όσο και περιμετρικά του σταδίου, καθώς επίσης και κερκίδες που δύναται να φιλοξενήσουν μέχρι και 10.800 συνολικά φιλάθλους.

To μοντέρνο πενταώροφο κτήριο που συνδέεται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, διαθέτει μεταξύ άλλων ιατρείο, γραφεία διοίκησης και αίθουσες συνεδριάσεων, τρία εστιατόρια, καταστήματα μεταξύ των οποίων και αυτά των τριών ομάδων, υπαίθριο χώρο στάθμευσης 1.050 θέσεων, αίθουσα συνεντεύξεων, δημοσιογραφικά θεωρεία, καθώς και χώρους για τους λειτουργούς ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι περηφάνια και συγκίνηση. Μια ιστορική μέρα, το επιστέγασμα των προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2014 όταν οι τρεις ιστορικές ομάδες της Λεμεσού, ένωσαν δυνάμεις. Ένα πραγματικά υπέροχο γήπεδο. Δεν ήταν χωρίς προβλήματα η πορεία αλλά μετά από 8 χρόνια επιτέλους εγκαινιάζουμε αυτό το… καλλιμάρμαρο. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να μην υπάρξουν νέα προβλήματα. Δεν υστέρησε κανείς απ’ όσους εμπλάκησαν στη διαδικασία. Κατά τον θεμέλιο λίθο είπα ότι τα λόγια περιττεύουν εκεί που μιλούν τα έργα. Εύχομαι καλή πορεία και μακριά από τη βία. Οι ομάδες μας να χαρούν πραγματικά ένα στάδιο που αποτελεί το στολίδι της Λεμεσού. Εκφράζω συμπαράσταση προς όλες τις ομάδες, όλες τις πόλεις ώστε όλοι να νιώθουν ότι δεν υπήρχε κυβέρνηση της Λεμεσού αλλά κυβέρνηση της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση. Ιστορική μέρα, μέρα γιορτής για τον κυπριακό αθλητισμό. Αποκαθιστούμε με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη ενός σύγχρονου γηπέδου στη Λεμεσό. Ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι κερκίδες μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 10800 φιλάθλους. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το οδικό δίκτυο. Απευθύνω μια ειλικρινή συγνώμη προς τους πολίτες της Λεμεσού, αναγνωρίζοντας ότι το γηπεδικό ζήτημα όντως σας ταλάνιζε για δεκαετίες. Σας ευχαριστώ για την υπομονή. Σε αυτή τη μακρά προσπάθεια είχαμε συνεχώς στο πλευρό μας τον Νίκο Αναστασιάδη. Φίλε πρόεδρε, εκ μέρους του φίλαθλου κοινού της Λεμεσού σας εκφράζω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη. Οι αρχιτέκτονες, οι μελετητές και οι εργολάβοι έκαναν εξαιρετική δουλειά και τους ευχαριστώ. Υπήρξαν προβλήματα και είναι αναπόφευκτο σε ένα τέτοιο έργο. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είχαν αποτέλεσμα τις αυξήσεις στο κόστος. Παραδίδουμε ένα γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Καλορίζικο!»

Ο πρόεδρος του Απόλλωνα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας για τη διοίκησή του και για τον ίδιο. «Δίνει τεράστια δυναμική στον Απόλλωνα, αλλάζουν τα πάντα, ανεβαίνει το επίπεδο και εντός και εκτός γηπέδου» υπογράμμισε ο Νίκος Κίρζης.

Παράπονο εξέφρασε ο Ανδρέας Σοφοκλέους. «Ήρθαμε στο νέο μας σπίτι στο οποίο θα φιλοξενηθούμε, δεν είναι δικό μας. Και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Ξεκινήσαμε για να είναι γήπεδο των ομάδων της Λεμεσού, αλλά δεν είναι δικό μας. Θα φιλοξενηθούν με ένα μεγάλο κόστος» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της ΑΕΛ.

Ο πρόεδρος του Άρη είπε ότι είναι ένα όμορφο γήπεδο, «να το χαρούμε και να το διατηρήσουμε». Και πρόσθεσε ο Λύσανδρος Λυσάνδρου: «Ασπαζόμαστε την άποψη του κ. Σοφοκλέους. Θα γιορτάσουμε σήμερα και από αύριο αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν. Εύχομαι και στις τρεις ομάδες της Λεμεσού πολλά τρόπαια».

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το «Αριστείο του ΚΟΑ» σε ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς του στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη, εξήγησε ότι το «Αριστείο του ΚΟΑ», το οποίο προσφέρθηκε για πρώτη φορά ψες, θεσμοθετήθηκε κατόπιν πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ και αποτελεί την ανώτατη διάκριση του Οργανισμού.


btm