• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Απασφάλισε ο Τζεμπούρ: «Ήμουν σαν σκλάβος, δεν μου μιλούσαν παίκτες και προπονητής»
26/11/2022 23:20

Μια απολαυστική συνέντευξη παραχώρησε ο Ραφίκ Τζεμπούρ στην Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο και Θέμη Καίσαρη. Ο Αλγερινός παλαίμαχος επιθετικός της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού μίλησε για την καριέρα του, αποκαλύπτοντας τρομερές ιστορίες με πρωταγωνιστές του Ντούσαν Μπάγεβιτς, Νάτσο Σκόκο, ενώ αποθέωσε και τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον τρόπο που έφυγε από την Ένωση, τη συνεργασία με τον Κέβιν Μιραλάς στον Ολυμπιακό, αλλά και γενικότερα όσα έχει δει στο Μουντιάλ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Για το Μουντιάλ:

«Πιστεύω πως αυτό το μουντιάλ έχει πολλές εκπλήξεις, δεν υπάρχουν μικρές ομάδες εκτός του Κατάρ. Οι περισσότερες ομάδες έχουν βελτιωθεί».

Για τη φιλοσοφία του στο ποδόσφαιρο:

«Εγώ έχω τη δική μου φιλοσοφία στο πως έπαιζα το ποδόσφαιρο. Είμαι νικητής. Στο μυαλό μου είχα μόνο το πως θα νικήσω. Όχι με άσχημο τρόπο αλλά με καλό τρόπο».

Για την Εθνική Αλγερίας:

«Πιστεύω πως το να παίξεις για την Εθνική Αλγερίας είναι πολύ δύσκολο. Εκεί που πάνε 5 η 6 δημοσιογράφοι εμείς πήγαιναμε 110. Η πίεση που έχουν οι χώρες από την Αφρική είναι πολύ μεγάλη. Γιατί παίζουμε για το κράτος μας».

Για την πίεση που είχαν:

«Η ευθύνη του Αφρικανού παίκτη είναι να σηκώσει το βάρος της την οικογένειας του πρώτα απ’ όλα. Ένας Έλληνας όταν παίζει στον Ολυμπιακό θα σηκώσει το βάρος της ομάδας. Ο αφρικανός σηκώνει το βάρος για την οικογένεια του, πως θα την καλύψει οικονομικά την οικογένεια του και αυτό είναι δύσκολο συν το στρες που έχεις από την ομάδα που παίζεις».

Για το αν στηρίζει τις άλλες ομάδες της Αφρικής:

«Εννοείται πως είμαι γιατί εκεί που μεγάλωσα είναι μόνο Αφρικανοί. Είμαστε σαν οικογένεια. Δεν έχω πρόβλημα. Είμαστε οι τελευταίοι μαζί με τη Νότια Αμερική που είμαστε σαν… αδέλφια. Στην Ευρώπη είναι περισσότερο εγωϊστές. Εμείς μόνο με την Αίγυπτο έχουμε μεγάλη κόντρα».

Για το γιατί δεν έπαιξε ο Ζιντάν στην Εθνική Αλγερίας;

«Είπαν πως είναι αργός και πως σαν και αυτόν έχουμε 100 στην Αλγερία. Έπαιξε στη Β’ Εθνική στη Γαλλία, όταν ήθελε να πάει στην Εθνική η Αλγερία κέρδισε το Κύπελλο Αφρικής. Είχαμε παίκτες και δεν τον διάλεξαν τον Ζιντάν. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλό για τον Ζιντάν, εμείς είχαμε και τον εμφύλιο. Το μυαλό μας δεν ήταν στο ποδόσφαιρο, είχαμε νεκρούς».

Για την αίσθηση που έχουν όλοι για αυτόν και πως είναι… τρομοκράτης;

«Δεν με ενοχλούσε. Αυτό ήταν λαϊκός όρος, πολιτικά ίσως να ήταν πρόβλημα. Δεν μίλαγα ποτέ με τους δημοσιογράφους, ήμουν στον κόσμο μου, γιατί το όνειρο μου ήταν να παίξω μπάλα. Δεν άνοιξα ποτέ πολύ ποιος ήμουν και τι είμαι. Δεν ήταν ένα κομμάτι που μου άρεσε ότι έκαναν οι δημοσιογάφοι, κράτησα απόσταση, και το πλήρωσα. Έγραψαν για μένα πολύ εύκολα. Δεν θα έγραφαν τόσες μαλ@@@ για μένα.

Το 80% ήταν ψέματα. Έπρεπε αν συμβεί κάτι να έρθει και σε μένα να με ρωτήσει τη γνώμη μου. Ξέρετε πως αυτό δεν μετράει αλλά η γνώμη της ομάδας. Το θέμα με τους δημοσιογράφους για μένα ήταν κάτι αρνητικό.

Δεν με επηρέαζε γιατί δεν με ενδιέφερε να ξέρω τη γνώμη τους. Δεν το λέω για να σας προσβάλω. Αν ο προπονητής μου έλεγε δεν είσαι καλός δεν θα με πείραζε γιατί είμαστε στο τεχνικό κομμάτι. Με πείραζε να το λένε όσοι δεν ξέρουν. Θα ήθελα να είμαστε ποιο αληθινοί σε αυτό το χώρο. Γιατί ο λαός στην Ελλάδα είναι αρκετά φανατικός. Οπότε αν ήξερε την αλήθεια θα με κοίταζε αλλιώς όχι σαν… τρομοκράτη.

Στο χώρο μας είναι δύσκολα και είναι τεράστια η πίεση για τους δημοσιογράφους. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο, ειδικά στην Ελλάδα αλλά δεν είναι μόνο εδώ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και θα ήθελα να αλλάξει αυτό. Και εγώ ξέρω ιστορίες από το ποδόσφαιρο που δεν μπορώ να πω στην τηλεόραση».

Για την πίεση που έχουν οι ομάδες και οι παίκτες;

«Πιστεύω ότι γενικά αυτοί που ελέγχουν το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλουν να ρίξουν πίεση σε όλους και είναι κρίμα γιατί πρέπει να είμαστε περισσότερο κουλ. Θα ήθελα να δω το ελληνικό ποδόσφαιρο να βελτιώνεται από τις ακαδημίες μέχρι τις πρώτες ομάδες. Και εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε μεγάλη ευθύνη, μιλάτε με τον κόσμο. Η Ελλάδα έχει μείνει πριν 30-40 χρόνια. Αν φτιάξουμε τις λεπτομέρειες θα κάνουμε καλύτερο ποδόσφαιρο, θα βγάλουμε ταλέντο, δεν θα βγάλουμε τον γιο του τάδε αλλά τον παιδί που είναι στην λαϊκή και δεν μπορεί να πάει σε μια ακαδημία.

Εγώ έχω πει πως ζω σε μια ουτοπία αλλά θα ήθελα να δω την Ελλάδα σαν Πορτογαλία, Βέλγιο. Τι περισσότερο έχουν αυτοί. Πρέπει να κόψουμε το γκόσιπ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να βγάλουμε παικταράδες και μετά να κοιτάξουμε να φέρουμε ξένους».

Για την εικόνα της Γαλλίας στο Μουντιάλ;

«Η Γαλλία είναι σκληρή και μπροστά έχουν Εμπαπέ και Ντεμπελέ. Άστον τον Ζιρού… αυτός έχει το πιάτο μπροστά. Προτιμώ τον Μπενζεμά. Είναι εικόνα του Αλγερινού ποδοσφαίρου. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν σε άλλο επίπεδο. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός».

Για το ρεκόρ του Ρονάλντο και τη σύγκριση με τον Μέσι;

«Είναι διαφορετικοί. Ο Μέσι παίζει ποδόσφαιρο λατινικό και έξυπνο. Ο Ρονάλντο πήγε νωρίς στην Αγγλία, έμαθε να παίζει περισσότερο δυναμικά και έκανε περισσότερο παιχνίδι με το σώμα».

Για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου;

«Οι Ζιντάν και Ρονάλντο ήταν εξαιρετικοί. Μιλούσα με τον Ρομπέρτο Κάρλος και λέγαμε πως είναι τοπ ο Μέσι. Είναι ο καλυτερος όλων των εποχών. Αν ο Ρονάλντο δεν είχε τους τραυματισμούς θα μπορούσε να είναι αυτός».

Στο σημερινό πρωτάθλημα Τζεμπούρ έχουμε;

«Προσωπικά δεν θέλω να υπάρχει άλλος Τζεμπούρ αλλά διαφορετικός από εμένα και καλός. Ο Ελ Αραμπί έχει κάνει εξαιρετικές χρονιές και μου άρεσε. Θα ήθελα να δω παίκτες με περισσότερο πάθος, όρεξη. Παίκτες που θέλουν να κερδίσουν»

Για το αν του λείπει το ποδόσφαιρο;

«Μου λείπει πολύ, είναι αρρώστια».

Για το τι θα έκανε διαφορετικά;

«Να πάρω έναν γυμναστή δικό μου. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της διατροφής, του γυμναστηρίου, για μένα έπαιζες με την λογική του να μπεις να παίξεις ποδόσφαιρο. Δεν έκανα έξτρα. Σε αυτή την εποχή θα είχα έναν γυμναστή, μια κοπέλα για διατροφή».

Για το αν τον επηρέσαν τα λεφτά που έβγαλε;

«Το αντίθετο. Αν δεν είχα αυτά τα λεφτά πως θα μου έφευγε το άγχος για την οικογένεια μου. Είναι σημαντικό να έχεις το πάθος, την όρεξη για να μην σε ενδιαφέρει το συμβόλαιο σου. Ο παίκτης που έχει παλέψει για το κάθε ευρώ είναι εύκολο όταν κάνει ένα μεγάλο συμβόλαιο να είναι πιο ώριμος. Σήμερα που είμαι μάνατζερ ακούω λίγους παίκτες να λένε θέλω να παίξω ποδόσφαιρο όλοι μιλάνε για το πόσα λεφτά θα πάρουν. Λίγοι σου λένε θέλω να παίξω εκεί επειδή… καυλ@@@.

Εμένα η οικογένεια μου δεν ήταν τόσο πίσω από μένα. Όταν ξεκίνησα να παίζω στην Οσέρ είχα 36 γκολ και ήρθε η Μίλαν με μεγάλο συμβόλαιο. Αλλά δεν ένοιαζε την οικογένεια μου, ήθελαν να μείνω στην Οσέρ και έμεινα εκεί, πήρα περισσότερα χρήματα, τρεις φορές όσα έπαιρνε ο πατέρας μου τότε».

Για το αν νιώθει περισσότερο κοντά στην ΑΕΚ ή στον Ολυμπιακό;

«Ειλικρινά δεν μπορώ να πω πως είμαι Ολυμπιακός ή ΑΕΚ, ούτε Ατρόμητος ή Πανιώνιος. Όλες οι ομάδες με βοήθησαν εμένα και την οικογένεια μου. Γούσταρα που φόρεσα τη φανέλα της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού»

Για το αν είχε ανθρώπους που τον βοήθησαν;

«Δεν χρειαζόμουν ήξερα τι πέρασα στη ζωή μου και τι να κάνω».

Για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα;

«Ο Παναθηναϊκός, αυτή είναι η απάντηση η φοβερή. Παίζει ωραίο ποδόσφαιρο φέτος και πρέπει να το λέμε. Δεν πιστεύω πως θα το πάρεις κανείς δεδομένα, είναι νωρίς ακόμα. Στα playoffs θα κριθεί».

Για το ποιος ήταν ο καλύτερος αντίπαλος που αντιμετώπισε;

«Δεν με ένοιζε με ποιον θα παίξω, ποιον θα έχω απέναντι μου. Ήμουν ελεύθερος και έκανα το παιχνίδι μου».

Για τους καλύτερους συμπαίκτες που είχε;

«Στον Ολυμπιακό μου άρεσε πολύ ο Αβράαμ Παπαδόπουλος. Είναι φανταστικός σαν τύπος και μαχητής, παλεύει. Θα μπορούσα να πω ότι θα πάω στην φωτιά μαζί του».

Για τον καλύτερο προπονητή που είχε;

«Ο Βαλβέρδε. Για μένα είναι μαέστρος της όπερας. Ξέρει να συμπεριφερθεί σε κάθε παίκτη. Είναι ήρεμος. Δεν σου ρίχνει ευθύνη και πίεση πάνω σουτ και τακτικά σε έκανε να είσαι πάντα συγκεντρωμένος. Πάντα μέσα στο παιχνίδι σου.

Εγώ με τον Κέβιν αλλάζαμε θέσεις από μόνοι μας. Δεν υπάρχει ποιο ωραίο πράγμα να ξεφεύγεις από τη θέση σου για να μπερδεύεις την άμυνα. Με την κίνηση δημιουργείς τον κίνδυνο, όταν παίζεις σταθερά δεν μπορείς να απειλήσεις.

Εμείς μπροστά δεν είχαμε τόσο πρόβλημα. Τακτική είχαν τα χαφ και η άμυνα. Όταν παίζεις μπροστά πρέπει να είσαι ελεύθερος να τρέξεις, να κυνηγήσεις το γκολ».

Για τη σχέση του με τον Μπάγεβιτς;

«Πίεση είχα με τον Μπάγεβιτς αφού δεν μιλάγαμε καν. Σκέψου δεν με ήθελε στην ομάδα αλλά με έβαζε βασικό. Είχαμε τα δικά μας… Ελληνική σαλατά. Δεν θες να μιλήσεις δεν πειράζει φίλε, απλά βάλε με να παίζω. Δεν μιλούσε απευθείας μαζί μου. Δεν είχαμε ποτέ σχέση. Αυτός το διάλεξε. Ποδοσφαιρικά όχι, σαν χαρακτήρα δεν με γούσταρε. Απ’ αυτά που είχε ακούσει. Είχε επιλογές να βάλει παίκτες, έχω έπαιζα εξτρέμ.

Εσύ πως το βλέπεις να μπαίνεις σε ένα σπίτι να σε αφήνουν να φας αλλά να μην μιλάει μαζί σου. Εγώ δεν είχα πληροφορίες πως πρέπει να παίξω. Αλλά δεν με ένοιαζε αφού έπαιζα. Ήταν δύσκολο να παίξω για κάποιον που δεν με ήθελε στην ομάδα του».

Για τα ντέρμπι;

«Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως γίνεται στα ντέρμπι να έχεις άγχος και στρες. Αυτό θες να παίξεις σε ένα γεμάτο γήπεδο, να φωνάζουν όλοι και να καυλ@@@. Αν ρωτήσεις κάποιον στο δρόμο που θες να παίξεις θα σου πουν στο ντέρμπι, άρα γιατί να έχεις άγχος.

Αν ήμασταν υποχρεωμένοι και πληρωμένοι να κερδίσουμε τις μικρές ομάδες όλα καλά. Αυτά είναι τα ματς που πρέπει να κερδίσεις για να πάρεις το πρωτάθλημα».

Για το αν έχει στο μυαλό του να γράψει βιβλίο;

«Το σκέφτομαι αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσα γιατί κάποιοι ίσως να μην ήθελαν να τα ακούσω. Θα μπορούσα γιατί η ζωή μου ήταν μια ιστορία από την αρχή και το τέλος ήταν αυτό που ήθελα. Να γίνω ποδοσφαιριστής. Ελπίζω αν το κάνω κάποιοι να το πάρουν ως παράδειγμα».

Για το αν θα μείνει στην Ελλάδα;

«Ναι. Αγαπάω την Ελλάδα, σέβομαι πως αυτή η χώρα με έχει βοηθήσει, μου έχει δώσει πολλά, μου αρέσει και η ελληνική νοοτροπία».

Για τον Κωνσταντέλια:

«Ο ΠΑΟΚ έχει έναν παίκτη στα εξτρέμ που μου αρέσει, τον Κωνσταντέλια, που παίζει χωρίς άγχος».

Για το αν είναι αλήθεια η ιστορία με τον Σκόκο;

«Αλήθεια είναι αφού ήταν χτυπημένος ο Σκόκο, τι έγινε του έπεσε κάποια λάμπα; Μου ζήτησε συγνώμη οπότε ξέρει πως αυτός ήταν λάθος. Δεν κρατάω κακία και αν δεν κάνω λάθος ο Σκόκο έχει πει πως ήταν χαρούμενος που έχει παίξει στην ΑΕΚ και με συμπαίκτη τον Τζεμπούρ. Είχε περάσει τα όρια. Αλλά μετά είναι Μπάγεβιτς, Σκόκο, δεν μπορούσα να τα κρατήσω όλα μέσα μου… και τρελάθηκα. Εγώ ήρθα με τον Ντέμη και μετά ήρθε ο Μπάγεβιτς και διάλεξε να κάνει πόλεμο με εμένα. Αν έπαιζα με τον Σκόκο θα έκανα τρομερό δίδυμο.

Είναι δύσκολο να έχεις προπονητή που δεν σου μιλάει, διοίκηση που θέλει να σε απειλήσει, τους Αργεντινούς που είναι παρεάκι, τον εκπρόσωπο της Original που σε απειλεί. Με είχαν σαν σκλάβο. Δεν μου μιλούσαν παίκτες και προπονητής.

Τι πρέπει να κάνω να βάλω το… στρινγκ και να παίξω. Πάντα φορούσα παντελόνια. Για να τελειώσω με τον Σκόκο, μου ζήτησε συγνώμη. Οι δημοσιογράφοι μέσα στην ΑΕΚ ήξεραν την αλήθεια και κανένας δεν πήγε να το πει. Εμένα στον δρόμο μου έκαναν πόλεμο και επιβίωσα».

Για το πώς πήγε στον Ολυμπιακό;

«Βλέπω τον Μαρινάκη, κύριος σωστός και μου λέει “έλα παικταρά μου”. Μιλάω με τη μάνα μου για το τι να κάνω και μου έλεγε μείνε στην Ελλάδα να δείξεις ποιος είσαι. Έχεις τον Τζεμπούρ που είναι να πάει στο Μουντιάλ, δεν τον κρατάς να τον πουλήσεις μετά. Μιλάμε για κοτόπουλο χωρίς κεφάλι. Έφυγα με μηδέν ευρώ, δεν πήραν τίποτα. Έχουμε κάποιους “καρκίνους” στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Πηγή: sport24.gr


btm