• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Γκάνα – Ουρουγουάη: Αποκλεισμός ΣΟΚ για τον Σουάρες και την παρέα του (vid)
02/12/2022 19:05

Η Ουρουγουάη νίκησε ξανά την Γκάνα σε Μουντιάλ, αλλά αυτήν τη φορά η πρόκριση δεν εξαρτήθηκε από εκείνη. Η νίκη της Νότιας Κορέας επί της Πορτογαλίας άφησε και τις δύο εκτός συνέχειας του τουρνουά.

Η Ουρουγουάη βρήκε την ύστατη στιγμή την πρώτη νίκη της στον 8ο όμιλο του Μουντιάλ 2022 αλλά το 2-0 επί της Γκάνας με τα δύο γκολ του Χιορχιάν ντε Αρασκαέτα δεν ήταν αρκετή. Η νίκη της Νότιας Κορέας κόντρα στην Πορτογαλία άφησε τη “σελέστε” στην 3η θέση και τους Αφρικανούς στην τελευταία.

Η “σελέστε” ισοβάθμησε με τους Ασιάτες, όμως είχε χειρότερη επίθεση κι έτσι δεν κατάφερε να συνεχίσει, σε ένα πιθανό τέλος της “χρυσής φουρνιάς” του Λουίς Σουάρες και του Έντινσον Καβάνι. Οι Γκανέζοι υποχώρησαν από τη 2η θέση στην τελευταία, όμως πήραν μία μίνι εκδίκηση για το 2010 και τον αποκλεισμό από τους Ουρουγουανούς στα προημιτελικά.

Οι δύο προπονητές παρέταξαν τρίτη διαφορετική βασική ενδεκάδα στον όμιλο, ωστόσο μόνο ένας εξ αυτών φαίνεται πως δικαιώθηκε. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο Ότο Άντο, αν στο 18ο λεπτό ο Αντρέ Αγιού, ο μοναδικός πραγματικός διασωθείς από εκείνο το παιχνίδι του 2010, έπαιρνε την εκδίκησή του. Σε μία φάση που άρχισε από ευκαιρία του Ζορντάν Αγιού και κατέληξε από οφσάιντ σε πέναλτι, ο αρχηγός των “μαύρων άστρων” ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ο Σέρχιο Ροσέτ έπεσε σωστά και κράτησε το 0-0.

Αυτή η επέμβαση έδωσε… φτερά στους παίκτες του Ντιέγκο Αλόνσο, που είχαν ένα εκρηκτικό δεκάλεπτο στο οποίο πέτυχαν δύο γκολ κι έχασαν ένα λόγω διωξίματος πάνω στη γραμμή. Η τελευταία φάση έγινε πρώτη χρονικά, με τον Ντάργουιν Νούνιες να πλασάρει πάνω από τον τερματοφύλακα, αλλά τον Μοχαμέντ Σαλισού. Ακολούθησαν τα γκολ του Χιορχιάν ντε Αρασκαέτα στο 26′ και στο 32′, με τον Ουρουγουανό μεσοεπιθετικό να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή και να καθιερώνεται πλέον στην ενδεκάδα του Αλόνσο, ύστερα από την απουσία του στην πρεμιέρα, που κόστισε στη “σελέστε”.

Η Γκάνα δεν κατάφερε να συνέλθει από αυτό το σοκ, παρότι ο Άντο αντικατέστησε στην ανάπαυλα τους αδερφούς Αγιού. Η Ουρουγουάη συνέχισε να έχει το πάνω χέρι και στο 58′ θα μπορούσε να κάνει δύο τα τέρματά της, αν κέρδιζε πέναλτι σε μία φάση που ζήτησε ο Νούνιες και είδε ο διαιτητής στο VIDEO, προτού αποφασίσει πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Οι εκατέρωθεν αλλαγές ευνόησαν τους Ουρουγουανούς, αφού έριξαν το τέμπο και “ροκάνισαν” το χρόνο. Η Γκάνα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο γκολ για την πρόκριση, αφού σε εκείνο το σημείο το σκορ στο άλλο παιχνίδι ήταν 1-1, όμως δεν πίεζε, δεν δημιουργούσε και περισσότερο κινδύνευε με τρίτο γκολ. Εξαίρεση δύο κοντινές φάσεις στο 79′ και στο 81′, όμως τα σουτ μέσα από την περιοχή δεν κατέληξαν στα δίχτυα.

Όλα κυλούσαν υπέρ της Ουρουγουάης στο “Αλ Τζανούμπ”, όμως στο άλλο παιχνίδι η κατάσταση ήταν διαφορετική. Η Νότια Κορέα έκανε την ανατροπή, κάτι που σήμαινε ότι η “σελέστε” χρειαζόταν τρίτο γκολ για να προκριθεί. Το έψαξε με κάθε τρόπο, αλλά όχι με ψυχραιμία και δεν το βρήκε, με συνέπεια ο Σουάρες να κλαίει στον πάγκο, ο Καβάνι να διαμαρτύρεται έξαλλα στον διαιτητή για τις καθυστερήσεις και για ένα πέναλτι που ζήτησε και τους Γκανέζους να παίρνουν μία μίνι εκδίκηση.

ΓΚΑΝΑ: Ατί Ζιγκί, Σεϊντού, Αμαρτέι, Σαλισού, Μπαμπά, Πάρτεϊ, Αμπντούλ Σαμέντ (73′ Κιερέ), Κουντούς (90+8′ Φαταβού), Α. Αγιού (46′ Μπουκαρί), Ζ. Αγιού, Γουίλιαμς (72′ Σεμενιό)

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Ροσέτ, Βαρέλα, Χιμένες, Κοάτες, Ολιβέρα, Πελίστρι (65′ Ντε λα Κρους), Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ (34′ Βεσίνο), Ντε Αρασκαέτα (80′ Κανόμπιο), Σουάρες (65′ Καβάνι), Νούνιες (80′ Γκόμες)

ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ:

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Γκάνα (Ότο Άντο): Ζιγκί, Σεϊντού, Αμαρτέι, Σαλισού, Ραχμάν, Παρτέι, Σαμέντ, Κουντους, Αντ. Αγιού, Τζ. Αγιού, Γουίλιαμς.
Ουρουγουάη (Ντιέγκο Αλόνσο):
Ροσέτ, Βαρέλα, Χιμένες, Κόατες, Ολιβέρα, Πελίστρι, Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ, Αρασκαέτα, Σουάρες, Νούνιες
Σκόρερ:
Ντε Αρασκαέτα
Κίτρινες:
Σουλεμάνα, Σειντού / Σουάρες, Κόατες
Αποβολές:

Διαιτητής: Ντάνιελ Σίμπερτ (Γερμανία)
Γήπεδο:
Al Janoub Stadium – 40.000 θέσεις

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

1΄: ΕΝΑΡΞΗ αγώνα.
13΄: ΣΧΟΛΙΟ: Παραμένει το 0-0 και οι δύο ομάδες φοβούνται να ανοιχτούν.
18΄: ΑΣΤΟΧΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΓΙΑ ΓΚΑΝΑ: Δεν υπάρχει οφσάιντ και ο Σίμπερτ πήγε για «on-field review» για να δει αν υπάρχει πέναλτι, το έδωσε και το έχασε ο Αγιού, καθώς το απέκρουσε ο πορτιέρο της Ουρουγουάης.
26΄: Ευκαιρία για Ουρουγουάη: Λάθος στην άμυνα από τον Σαλισού, κάθετη του Αρασκαέτα, ο Νούνιες βγήκε τετ α τετ, «τσίμπησε» τη μπάλα αλλά ο Σαλισού πρόλαβε να διώξει πριν η μπάλα περάει τη στιγμή.
30΄: ΓΚΟΛ για Ουρουγουάη: Σέντρα του Νούνιες από τα αριστερά, ο Σαλισού δεν απομάκρυνε σωστά. ο Σουάρες πλάσαρε, απέκρουσε ο Ζίγκι αλλά ο Ντε Αρασκαέτε πήρε το ριμπάουντ και άνοιξε το σκορ.
33΄: ΓΚΟΛ για Ουρουγουάη: Ο Σουάρες τσίμπησε τη μπάλα και ο Ντε Αρασκαέτα με βολέ νίκησε για δεύτερη φορά τη Ζίγκι.
35΄: ΣΧΟΛΙΟ: Σημαντικό πρόβλημα για την Ουρουγουάη. Ο Μπεντακούρ δεν μπορεί να συνεχίσει και άφησε την θέση του στον Βεσίνο.
45΄: Οκτώ λεπτά έξτρα χρόνος.
45+5΄: Ευκαιρία για Ουρουγουάη: Kεφαλιά του Χιμένες, άουτ η μπάλα.
ΗΜΙΧΡΟΝΟ.

Η βαθμολογία με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου ημιχρόνου:
Πορτογαλία 7 (6-3)
Ουρουγουάη 4 (2-2)
Γκάνα 3 (5-7)
Νότια Κορέα 2 (3-4).

46΄: ΕΝΑΡΞΗ δευτέρου μέρους.
47΄:  Ευκαιρία για Γκάνα: Διαγώνιο σουτ του Μπουκαρί, άουτ η μπάλα.
57΄: ΣΧΟΛΙΟ: Οι Ουρουγουανοί διαμαρτύρονται για πέναλτι του Αμάρτεϊ στον Νούνιες, όμως δεν υπάρχει κάτι.
65΄: Ευκαιρία για Ουρουγουάη:
Ο Νούνιες δίνει στον Πελίστρι, σουτ και η μπάλα περνάει εκτός.
70΄: Ευκαιρία για Ουρουγουάη: Σουτ του Βαλβέρδε, το «έβγαλε» ο Ζίγκι, με δυσκολία!
79΄: Ευκαιρία για Γκάνα: Διαγώνιο σουτ του Σεμένγιο, άουτ η μπάλα
81΄: Ευκαιρία για Γκάνα: Δυνατό σουτ του Κούντους εκτός περιοχής, έπεσε στη γωνία του και έβγαλε σε κόρνερ ο Ροσέτ.
88΄: Ευκαιρία για Ουρουγουάη: Ο Ζίγκι έκανε απίθανο επέμβαση σε κεφαλιά του Καβάνι που ήταν σε θέση οφσάιντ.
90΄: Ευκαιρία για Ουρουγουάη: Σουτ του Γκόμες, διώχνει ο Ζίγκι.
90΄: Ευκαιρία για Γκάνα: Σουτ του Σουλεμάνα, διώχνει ο κίπερ της Ουρουγουάης.
90΄: Ευκαιρία για Ουρουγουάη: Σουτ του Ντε Λα Κρους, μαζεύει ο κίπερ της Γκάνας.
ΤΕΛΟΣ ΑΓΩΝΑ.
ΣΧΟΛΙΟ: H Ουρουγουάη νίκησε 2-0, αλλά έμεινε εκτός διοργάνωσης.


btm