• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Μακαρατζή στο Sport-fm: Ο «δρόμος» για την ισότητα και η Αργεντινή με το μομέντουμ
18/12/2022 10:55

Η Λίνα Μακαρατζή εργάζεται ως Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, ενώ δραστηριοποιείται έντονα στο αθλητικό «παδί» της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο… από το «Ertsports».

Η φιλόδοξη και ταλαντούχα συνάδελφος που σπούδασε στην Αθήνα, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας, με κεντρικό θέμα το World Cup 2022, το οποίο οδεύει προς το φινάλε του, με μία ιστορική «μονομαχία», μεταξύ της Αργεντινής και της Γαλλίας για το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η απόψη μίας γυναίκας πάντοτε έχει ξεχωριστή βαρύτητα, ειδικότερα για ένα τουρνουά, στο οποίο ήταν ορατή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ως γνωστόν, η γυναίκα στην κοινωνία του Κατάρ βρίσκεται διαχρονικά σε μη περίοπτη θέση. Η Λίνα όπως αναφέρει στις τοποθετήσεις της, ευελπιστεί πως όλα αυτά θα αλλάξουν, μιάς και το ποδόσφαιρο ενώνει σε κάθε γωνιά της γης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

Φτάσαμε στο τέλος του «δρόμου», τι σου άφησε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο;
«Από πλευράς διοργάνωσης, ήταν ένα άρτιο Παγκόσμιο Κύπελλο, χωρίς ευτράπελα και άσχημες στιγμές, με όμορφες εικόνες. Το καλύτερο Μουντιάλ σε θέμα κάλυψης τηλεοπτικά και τεχνολογικά, δίχως αμφιβολία. Όμως, η διεξαγωγή του και όλο το εξωαγωνιστικό, αφήνει μια «πικρή» γεύση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλες οι απαγορεύσεις όσον αφορά στην LGBTQ κοινότητα, αλλά και οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους για να διεξαχθεί το εν λόγω Μουντιάλ, αφήνουν «πικρή» γεύση, που ξεπερνά τη λαχτάρα μας να παρακολουθήσουμε ποδόσφαιρο και να πανηγυρίσουμε κάθε νίκη της αγαπημένης μας ομάδας».

Ποιο ήταν το παιχνίδι που σου έμεινε χαραγμένο στη μνήμη;
«Είναι πολλά τα παιχνίδια που άφησαν το στίγμα τους. Σίγουρα, θα ξεχωρίσω το παιχνίδι ανάμεσα σε Κόστα Ρίκα και Γερμανία, την πρώτη φορά που τρεις γυναίκες κλήθηκαν να διευθύνουν ένα παιχνίδι σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Πέρα από το γεγονός ότι γράφτηκε ιστορία, το ότι συνέβη στο συγκεκριμένο μέρος το κάνει ακόμη πιο σημαντικό, λόγω της θέσης της γυναίκας στο Κατάρ. Θα ξεχωρίσω επίσης την ήττα της Αργεντινής στην πρώτη αγωνιστική από τη Σαουδική Αραβία, που ήταν ένα σοκ για όλους, μας έκανε να αμφιβάλουμε για το μεγάλο φαβορί, όμως τελικά αποδείχθηκε ένα μεγάλο μάθημα και τώρα τη βλέπουμε στον τελικό».

Ποια ομάδα περίμενες να προχωρήσει, αλλά δεν τα κατάφερε;
«Πίστευα ότι θα πάει καλύτερα η Γερμανία και το Βέλγιο. Στη Γερμανία στοίχισε η ήττα από την Ιαπωνία και έφτασε να παίζει μέχρι και το τελευταίο λεπτό για την πρόκριση και τελικά βασίστηκε στους Ισπανούς που δεν της… έκαναν το χατίρι κι έτσι ήρθε ο αποκλεισμός-σοκ τόσο πρόωρα στη διοργάνωση. Από την άλλη, το Βέλγιο ήταν μια πολλά υποσχόμενη ομάδα αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο των παικτών που αγωνίζονται σ’ αυτή, όπως οι Ντε Μπρόινε, Κουρτουά, Λουκάκου. Ήταν η τελευταία ευκαιρία τούτης της ομάδας να κάνει κάτι καλό σε Εθνικό επίπεδο. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές, ήταν σε έναν εύκολο όμιλο, δεν είχε την ατυχία της Γερμανίας που «κονταροχτυπιόταν» με την Ισπανία. Το κλίμα στα αποδυτήρια χάλασε, οι παίκτες δεν κατάφεραν να εμφανιστούν συγκεντρωμένοι και η τελευταία ευκαιρία της ομάδας χάθηκε».

Ποία ομάδα ήταν η έκπληξη;
«Η Έκπληξη ήταν 100% το Μαρόκο. Το «Dark Horse» της διοργάνωσης. Η πρώτη φορά που Αφρικανική ομάδα φτάνει στους «4» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με ωραίο ποδόσφαιρο προσπάθησε να παίξει στα ίσα τα μεγαθήρια, απέκλεισε την Ισπανία, όμως βρέθηκε στο δρόμο της Γαλλίας και αποκλείστηκε, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια. Σίγουρα όμως είναι μια ομάδα που θα κάνει πολλά σπουδαία πράγματα στη συνέχεια. Έχει παίκτες που αγωνίζονται στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, όπως είναι ο Χακίμι, ο Ζίγιες, ο Άμραμπατ, που επίσης έκαναν εκπληκτικό τουρνουά. Είμαι σίγουρη πως αυτό ήταν μόνο η αρχή».

Τι υποστηρίζεις σε Εθνικό επίπεδο και γιατί;
«Εκτός από την Εθνική Ελλάδος που έχουμε καιρό να τη δούμε σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, η αλήθεια είναι πως υποστηρίζω την Αργεντινή, λόγω του Μέσι. Είναι η τελευταία του ευκαιρία να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου που τόσο του αξίζει και του λείπει από τις διακρίσεις».

Ένα σχόλιο για τον τελικό;
«Ο τελικός είναι ιδανικός. Σαν να τον είχε κάνει παραγγελία η FIFA. Οι δύο καλύτερες ομάδες του τουρνουά, που αξίζουν να είναι φιναλίστ. Η Αργεντινή είναι μια ομάδα με ένα μεγάλο πρέπει. Δεν πιστεύω ότι έχει υπάρξει ξανά ομάδα με τέτοια πίεση και έχει ανταπεξέλθει ιδανικά στο Παγκόσμιο κύπελλο. Για εκείνους, για την ομάδα, για ολόκληρο το Έθνος είναι κάτι παραπάνω από ένα παγκόσμιο κύπελλο, αφού θέλουν να κλείσουν την εποχή του Μέσι στην «Αλμπισελέστε» με «παραμυθένιο» τρόπο και να τον ανεβάσουν στην κορυφή του κόσμου. Θέλουν να το κάνουν για εκείνον.

Από την άλλη, είναι η Γαλλία, η πιο σταθερή ομάδα στο τουρνουά, με εξαιρετικούς παίκτες, τον Εμπαπέ, τον Ζιρού που σπάει το ένα ρεκόρ πίσω απ’ το άλλο, αλλά και τον Γκριεζμάν που κάνει εκπληκτικό τουρνουά, έχει αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο του Πογκμπά και τον ανασταλτικό ρόλο του Κάντε και θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό. Έχει όμως κι εκείνη ένα μεγάλο κίνητρο, κυνηγά την… ιστορία. Το «back2back» είναι μεγάλη υπόθεση, ένα επίτευγμα που έχει συμβεί μόλις δύο φορές, με τη Βραζιλία του Πελέ και την Ιταλία παλαιότερα. Όπως και να έχει, για όλους εμάς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο θα είναι μια γιορτή, μια «τιτανομαχία» και ας κερδίσει ο καλύτερος».

Θα κάνεις μια πρόβλεψη;
«Θεωρώ πως η Αργεντινή έχει το μομέντουμ να το καταφέρει. Όλος ο πλανήτης θέλει να το σηκώσει ο Μέσι, ανήκω κι εγώ σ’ αυτούς. Θα είναι ίσως το πιο όμορφο τέλος στο ποδοσφαιρικό «παραμύθι» του και εμείς που είμαστε ρομαντικοί με το άθλημα, περιμένουμε να τον δούμε να σηκώνει το πιο βαρύ τρόπαιο του κόσμου».

Θα ήθελα το σχόλιο σου, ως γυναίκα αθλητικογράφος, πως νιώθεις για το Μουντιάλ του Καταρ;
«Είναι ένα αμφιλεγόμενο τουρνουά. Πολλές οι αντιδράσεις και δικαιολογημένα. Αυστηρές απαγορεύσεις, διαφορετική ζωή απ’ αυτή που γνωρίζουμε στη Δύση. Η θέση της γυναίκας στο συγκεκριμένο κράτος είναι υπό, υπάρχει καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, κανένας σεβασμός στα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, απαγορεύσεις στην κατανάλωση αλκοόλ. Η αλήθεια είναι πως, ως γυναίκα με λυπεί το γεγονός ότι ακόμη υπάρχουν κράτη στα οποία άνδρες και γυναίκες δεν είναι ίσοι. Δεν έχουν την ίδια θέση στην κοινωνία, επαγγελματικές ευκαιρίες και εκπαίδευση. Θα ήθελα όμως, ένα τόσο μεγάλο τουρνουά, όπως είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, να επιδράσει θετικά και όπως το ποδόσφαιρο ενώνει λαούς, φύλα και κόσμους, έτσι να γίνει και με τα κράτη και όλο αυτό να είναι η αρχή για αλλαγή, ένας δρόμος για την ισότητα.

Θα ήθελες η FIFA να δώσει εκ νέου μία διοργάνωση, σε μία χώρα από τον αραβικό κόσμο;
«Όπως είπα και πριν, θα ήθελα η διοργάνωση τόσο μεγάλων τουρνουά, να λειτουργεί θετικά στις χώρες, να είναι μια διαδικασία εξέλιξης, να γνωρίζουν οι πάντες νέους πολιτισμούς, να έρχονται πιο κοντά στη Δύση. Ο αθλητισμός ενώνει. Οπότε ναι, θα ήθελα να δω ξανά ένα τουρνουά σε χώρα από τον αραβικό κόσμο, όμως να υπάρξη η δέσμευση πως θα τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των λαών».


btm