• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Torchut στο sport-fm: «Στο Μπουένος Άιρες επικρατεί τρέλα, έχουν χάσει τον ύπνο τους»
18/12/2022 12:06
Torchut στο sport-fm: «Στο Μπουένος Άιρες επικρατεί τρέλα, έχουν χάσει τον ύπνο τους»

Συνέντευξη του Florent Torchut αποκλειστικά στον Κυριάκο Αποστόλου και στην ιστοσελίδα μας, λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία στο World Cup 2022 του Κατάρ.

Στο «Lusail Iconic Stadium» την Κυριακή (18/12) το απόγευμα (17:00, ΡΙΚ) είναι προγραμματισμένος ο μεγάλος τελικός μεταξύ της Αργεντινής και της Γαλλίας. Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γραφτεί ιστορία, καθώς διεξήχθη μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου (2022-23) σε μία χώρα που δε φημίζεται για την ποδοσφαιρική της παιδεία, σε αντίθεση με τους «τιτάνες» του τελικού, οι οποίοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, για να φτάσουν στη τρίτη κατάκτηση στην ιστορία τους.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης, δεν υπάρχει καταλληλότερος για να μας βάλει στο κλίμα από τον δημοσιογράφο. Florent Torchut. Kατάγεται από τη Γαλλία, όμως αρκετούς μήνες τους περνάει στην Αργεντινή και το Μπουένος Άϊρες. Εργάζεται για το «France Football», ενώ έχει ρόλο ρεπόρτερ και στην πασίγνωστη εφημερίδα της «L΄ Εquipe».

Ο άνθρωπος που κατέγραψε η ιστορία ως τον τελευταίο που πήρε συνέντευξη από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, λίγο καιρό πριν σταματήσει η καρδιά του να κτυπάει, μίλησε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας και αποτελεί τιμή μας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:

Θα είσαι πάντοτε, ο τελευταίος άνθρωπος που πήρε συνέντευξη από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ως αφιέρωμα για τα 60ά γενέθλια του. Αν ο Μέσι ολοκληρώσει την «αποστολή» στο Κατάρ, μέσα στο μυαλό των φιλάθλων της Αργεντινής θα «κλείσει» θέση στον πάνθεων δίπλα στον Ντιέγκο;
«Καλησπέρα Κυριάκο. Πρώτον, ο Μέσι εξ αρχής συγκρίνονταν με τον Μαραντόνα, αυτό ήταν αρκετά περίεργο για εκείνον, μερικές φορές δε του άρεσε κιόλας, καθώς έλεγε πως είναι απλώς ο εαυτός του.

Η αλήθεια είναι ότι, μετά το πρόσφατο Copa America που το «σήκωσε» η Αργεντινή, ο Μέσι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον Μαραντόνα, όσον αφορά την καρδιά των φιλάθλων. Όλοι δηλώνουν περήφανοι για τον Μέσι πλέον, θέλουν να σηκώσει το World Cup. Είναι η απόλυτη επιθυμία τους».

Τα «κλειδιά» των δύο αντιπάλων; «Για την Αργεντινή είναι ο Μέσι. Ο παίκτης «κλειδί», που μπορεί εύκολα να αλλάξει τη μοίρα του αγώνα. Είναι το πρόσωπο της ομάδας που λειτουργεί ως οικογένεια στα αποδυτήρια. Θέλουν την κατάκτηση, θα παλέψουν και θα αμυνθούν σωστά ως το τέλος. Η Γαλλία είναι άκρως τεχνικό σύνολο, οι Ντεμπελέ, Γκριεσμάν, Μπαπέ, συνεργάζονται εξαιρετικά μεταξύ τους και μπορούν να κάνουν τη διαφορά».

Ο Σκαλόνι δε διαθέτει εμπειρία, όμως πήρε πρόκριση στον τελικό. Ποιες οι διαφορές με τους προκατόχους του; «Ο Σκαλόνι είναι διαφορετικός. Έχει παίξει στην Εθνική, γνωρίζει καλά τον Μέσι, άρα το αίσθημα ευθύνης είναι έντονο για εκείνον. Οι Αϊμάρ, Σάμουελ και Αγιάλα που κάθονται επίσης στον πάγκο, νιώθουν το βάρος της φανέλας. Σημαντικά συστατικά για την Αργεντινή αυτά τα τέσσερα στελέψη του τιμ. Η ομάδα μοιάζει περισσότερο με οικογένεια, ξοδεύουν αρκετό χρόνο ως παρέα. Να σημειωθεί πως το καλοκαίρι που πέρασε, ταξίδεψαν όλοι στην Ίμπιζα για να δώσουν το παρών στα γενέθλια του Μέσι και να γιορτάσουν. Το κλίμα είναι άριστο και θεωρώ πως αυτή είναι η μέγιστη διαφορά με τις προηγούμενες εκδόσεις της «Αλμπισελέστε».

Τα περιστατικά γρίπης, θα επηρεάσουν την Γαλλία στον τελικό; «Ναι, θεωρώ πως τους έχει πλήξει αυτή η ασθένεια. Η Γαλλία δεν παίζει με τα ίδια «όπλα» που διέθετε στους ομίλους. Ίσως μερικοί παίκτες να μην είναι στο 100% της ετοιμότητας σε αυτή τη «μονομαχία», αν συμβεί αυτό θα υπάρχει πρόβλημα στους «μπλε» για την κατάκτηση του τροπαίου, όμως θα δούμε στον αγώνα».

Η πρόβλεψη σου, για τον τελικό νικητή της διοργάνωσης; «Νομίζω πως οι δύο αντίπαλοι, είναι οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Δύσκολο παιχνίδι από όποια μεριά και αν το κοιτάξεις, θέλουν και οι δύο τη διάκριση. Στο γήπεδο θα παραταχθούν δύο μεγάλες Εθνικές με σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως οι Μέσι, Ντε Πολ (Αργεντινή), Μπαπέ, Γκριεσμάν (Γαλλία), για παράδειγμα. Δύο μεγάλες σχολές. Ο νικητής θα κριθεί στις λεπτομέρειες, ίσως με ένα γκολ διαφορά».

Το κλίμα που επικρατεί στους φιλάθλους των δύο χωρών; «Στο Μπουένος Άιρες επικρατεί μία τρέλα, το απολαμβάνουν. Είναι όλοι δίπλα στην ομάδα, έχουν πίστη ότι μπορεί η Αργεντινή να πάρει το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της, όμως νιώθουν ισχυρό άγχος. Αρκετοί έχουν χάσει τον ύπνο τους, ειδικότερα από τότε που η ομάδα πέρασε στον τελικό. Περιμένουν την ώρα του αγώνα.

Στους Γάλλους επικρατεί ενθουσιασμός, όμως δεν βλέπεις την ίδια «τρέλα». Όλοι επιθυμούν να δουν τους Μπαμπέ, Γκριεσμάν και Ζιρού να «οδηγούν» τους «μπλε» στο δεύτερο σερί κύπελλο. Ξέρουν πως θα είναι κάτι μοναδικό, ανυπομονούν για το ματς».

Υποστηρίζεις την ιδέα της FIFA, για διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου τους χειμερινούς μήνες και εν μέσω της αγωνιστικής περιόδου; «Αποτελεί ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για πολλούς. Η σεζόν «κόπηκε» στα δύο, προσωπικά δεν είμαι ενθουσιασμένος με αυτή την ιδέα, όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η πρωτοβουλία αυτή ευνοεί τους κατοίκους που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο, καθώς βλέπουν το τουρνουά με υπέροχο καιρό. Για παράδειγμα, στην Αργεντινή ο κόσμος μπορεί να κυκλοφορεί άνετα, να βλέπει τους αγώνες στα πάρκα. Το ξεχωριστό Μουντιάλ του Κατάρ ευνοεί τους ανθρώπους που είναι στην Ασία, την Αφρική, αλλά και τη Λατινική Αμερική».

Τέλος, ένα γενικό σχόλιο για το Παγκόσμιο Κύπελλo, στο οποίο θα «σβήσουν» τα φώτα σε λίγες ώρες: «Μου άρεσε το World Cup, όχι όμως στον υπέρτατο βαθμό. Ήταν εξαιρετικό για τους φανατικούς οπαδούς, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους απλούς φιλάθλους άρα και για μένα. Τα παιχνίδια δεν ήταν τόσο ξεχωριστά, όσο στις προηγούμενες διοργανώσεις. Θυμάμαι το Ολλανδία – Αργεντινή, καθώς ήταν μία δοκιμασία με μπόλικες διακυμάνσεις στο συναισθηματικό «κομμάτι», όμως από κει και πέρα, θεωρώ πως ένα γεγονός απογοήτευσε αρκετούς. Ο κόσμος ήθελε να παρακολουθήσει Αργεντινή – Βραζιλία και αυτό δε συνέβη. Για μένα δεν ήταν τόσο απολαυστικό το World Cup 2022, δεν μπαίνει μέσα στα σπουδαιότερα της ιστορίας, όμως ας δούμε και τον τελικό, εκεί υπάρχει εξαιρετικό και έντονο ενδιαφέρον. Καλή επιτυχία στις ομάδες. Σας ευχαριστώ, χαιρετισμούς στην Κύπρο».


btm