• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Βραβεύσεις ΕΑΚ: Κορυφαίοι Μάριος Γεωργίου και Κάλια Αντωνίου, ΑΕΚ και Απόλλων Ladies
12/01/2023 22:29

Ο γυμναστής Μάριος Γεωργίου, η κολυμβήτρια Κάλια Αντωνίου, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ και οι Απόλλων Ladies βραβεύθηκαν ως οι κορυφαίοι για το 2022 στην 50ή Γιορτή των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (12/1/2013) στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Η φετινή εκδήλωση, που είχε κεντρικό θέμα τη συμπλήρωση των 50 χρόνων της ΕΑΚ, ήταν και γι’ ακόμη μία χρονιά υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το ΡΙΚ. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΚ Μαρίνα Αργυρού και ο δημοσιογράφος του ΡΙΚ Γιώργος Σωκράτους.

Την Γιορτή των Αρίστων τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα. Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Παιδείας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Εργασίας κ. Κυριάκος Κούσιος, η Υπουργός Δικαιοσύνης κα. Στέφη Δράκου, βουλευτές, πρέσβεις, δήμαρχοι, ο πρόεδρος της Cyta κ. Μιχάλης Ο. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του ΡΙΚ κ. Μιχάλης Μιχαήλ, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Από το χώρο του αθλητισμού, ο Σύμβουλος του ΠτΔ κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ, ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Γιώργος Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος της ΚΕΠΕ κ. Ανδρέας Καμαρλίγγος, πρόεδροι και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών και φορέων.

Από δημοσιογραφικής πλευράς, παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της AIPS κ. Γιάννης Δάρας, ο πρόεδρος της AIPS Europe κ. Charles Camenzuli, ο αντιπρόεδρος της AIPS Europe, κ. Gyorgi Szollosi, ο πρόεδρος της μαλτέζικης ένωσης αθλητικογράφων κ. Sandro Micallef, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ κ.κ. Δημήτρης Κανελάκης και Αντώνης Παπουτσάκης. Οι πρώην πρόεδροι της ΕΑΚ κ.κ. Παναγιώτης Φελλούκας, Σάββας Κοσιάρης, Ζαχαρίας Κυριάκου και ο πρόεδρος της ΕΣΚ κ. Γιώργος Φράγκος.

Το Αριστείο

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η παράδοση του Αριστείου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Κυριάκο Ιωάννου, έναν από τους αθλητές που τίμησε και με το παραπάνω την κυπριακή σημαία με τις επιτυχίες του στο άλμα εις ύψος. Ο κορυφαίος Κύπριος αθλητής στίβου όλων των εποχών, μετά το τέλος της καριέρας του, πλέον διδάσκει αθλητισμό σε μικρά παιδιά μέσω της ακαδημίας του “Alma Athletics”.

Οι χορηγοί

Για να γίνει εφικτή η διοργάνωση της 50ής Γιορτής Αρίστων, καθοριστική είναι η στήριξη των χορηγών και υποστηρικτών της ΕΑΚ.

Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου.

Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές Hercules, Psaltis Auto Parts, CNP CYPRIALIFE, Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Carlsberg.

Τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται η τελετή.

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για την τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση.

Το χορηγό φιλοξενίας Altius Boutique Hotel.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την καταμέτρηση της ψηφοφορίας των κορυφαίων.

Οι κορυφαίοι του 2022

Όπως κάθε χρόνο, τα μέλη της ΕΑΚ μέσω ψηφοφορίας ανέδειξαν τους κορυφαίους της χρονιάς, με την ψήφο τους. Το αδιάβλητο της διαδικασίας πιστοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κορυφαίος ο Μάριος Γεωργίου

Στην 5η παρουσία του στην κορυφαία πεντάδα της ΕΑΚ ο Μάριος Γεωργίου αναδείχθηκε για πρώτη φορά ο κορυφαίος της χρονιάς. Το 2022 αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης στο μονόζυγο στο Μόναχο, στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ πήρε τέσσερα χάλκινα μετάλλια (σύνθετο ατομικό, σύνθετο ομαδικό, δίζυγο, μονόζυγο) και στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν πήρε ένα χρυσό (μονόζυγο) και ένα χάλκινο (σύνθετο ατομικό).

Δεύτερος κορυφαίος ο Παύλος Κοντίδης, ο οποίος το 2022 ήταν αργυρός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser στο Μεξικό και Πρωταθλητής Ευρώπης στη Γαλλία.

Στην τρίτη θέση ακολούθησε ο γυμναστής Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος το 2022 ήταν 6ος στον τελικό του μονόζυγου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης στο Λίβερπουλ, χρυσός στο μονόζυγο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες και χάλκινος στο Μπέρμιγχαμ στο σύνθετο ομαδικό.

Τέταρτος αθλητής για το 2022 είναι ο Μίλαν Τραΐκοβιτς (7ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι στα 60μ. εμπόδια και χρυσός στους Μεσογειακούς στα 110μ.). Η πεντάδα έκλεισε με τον δισκοβόλο Απόστολο Παρέλλη, χρυσός στους Μεσογειακούς και 8ος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο.

Κορυφαία η Κάλια Αντωνίου

Μετά από δύο διαδοχικές τρίτες θέσεις στην Γιορτή των Αρίστων (2020, 2021) η Κάλια Αντωνίου αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια για το 2022. Σε μία χρονιά κατά την οποία πήρε δύο μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν, ένα Χρυσό στα 50μ. ελεύθερο και ένα χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στη Βουδαπέστη έγινε η πρώτη αθλήτρια/ης από την Κύπρο που προκρίθηκε σε ημιτελικά, και μάλιστα δις, όπου ήταν 10η στα 50μ. ελεύθερο και 13η στα 100μ. ελεύθερο.

Οι υπόλοιπες που ακολούθησαν ψηφίστηκαν για πρώτη φορά στην πεντάδα της ΕΑΚ. Δεύτερη θέση πήρε η αθλήτρια του στίβου Ολίβια Φωτοπούλου, η οποία το 2022 στους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν αργυρή στα 200μ. και χάλκινη στα 100μ και 4×100μ και 12η στα 200μ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο.

Η ιστιοπλόος Μαριλένα Μακρή ακολούθησε στην τρίτη θέση. Πέρσι ήταν αργυρή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων (U21) Laser στη Γαλλία, 16η στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών Laser στη Γαλλία και 4η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων (U21) στην Πορτογαλία.

Τέταρτη ήταν η πετοσφαιρίστρια Μανωλίνα Κωνσταντίνου (νταμπλούχος Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό) και πέμπτη η αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής, Άννα Σοκόλεβα, η οποία στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες πήρε τρία μετάλλια, αργυρό στο σύνθετο ατομικό, αργυρό στη στεφάνη και χάλκινο στην μπάλα.

ΑΕΚ και Apollon Ladies

Στις ομαδικές κατηγορίες, την πρωτιά στους άνδρες κέρδισε η ποδοσφαιρική ΑΕΚ, η οποία είχε αναδειχθεί κορυφαία ομάδα και το 2018, ενώ το 1988 είχε τιμηθεί ως κορυφαία ομάδα ο Πεζοπορικός. Η ομάδα της Λάρνακας ήταν δεύτερη τη σεζόν 2021/22 και έπαιξε στα προκριματικά του Champions League, όπου έχασε στον β’ γύρο στα πέναλτι από την Μίντιλαντ, για να συνεχίσει στο Europa League. Απέκλεισε Παρτίζαν και Ντνίπρο και μπήκε στους ομίλους. Με αντιπάλους τις Φενέρμπαχτσε, Ρεν και Ντιναμό Κιέβου κατετάγη τρίτη και συνεχίζει στους «16» του UEFA Conference League (σ.σ. θα παίξει ξανά με την Ντνίπρο) και έγινε η δεύτερη κυπριακή ομάδα που θα παίζει Ευρώπη και τον Φεβρουάριο.

Δεύτερη ομάδα του 2022 ήταν ο πρωταθλητής της σεζόν 2021/22, Απόλλωνας και τρίτη η Εθνική ομάδα της ενόργανης γυμναστικής που είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ, με τους Μάριο Γεωργίου, Ηλία Γεωργίου, Σωκράτη Πηλακούρη, Γιώργο Άγγονα και Μιχάλη Χαρή.

Στις γυναίκες, για τρίτη διαδοχική χρονιά την πρωτιά πήραν οι Apollon Ladies. Το συγκρότημα της Λεμεσού έκανε το νταμπλ τη σεζόν 2021/22, ενώ στην Ευρώπη στον προκριματικό όμιλο του Champions League γυναικών, που διοργάνωσε στην Κύπρο, κέρδισε στον ημιτελικό τη Ρίγα 3-0, και έχασε 1-0 στον τελικό από τη Ζυρίχη.

Δεύτερη ήταν η Εθνική 3×3 (μπάσκετ) με τις Πέτρα Όρλοβιτς, Έλενα Πηλακούτα, Μπέτη Ακαθιώτου και Τιάνα Ράτσα, που πήρε το χρυσό μετάλλιο στο FIBA Europe Cup 3×3 και προκρίθηκε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τρίτη ήταν η καλαθοσφαιρική Αναγέννηση Γερμασόγειας που πανηγύρισε τρεις τίτλους το 2022 (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ). Να σημειωθεί ότι προπονητής και της Εθνικής 3×3 και της Αναγέννησης Γερμασόγειας, ήταν ο Ηρακλής Πιττάκας.

Τα πλήρη αποτελέσματα της ψηφοφορίας της ΕΑΚ:

Κορυφαίοι Αθλητές:

Όνομα Βαθμοί (ψήφοι 1ης θέσης)

1. Γεωργίου Μάριος (Ενόργανη Γυμναστική) – 786 (58)

2. Κοντίδης Παύλος (Ιστιοπλοΐα) – 741 (20)

3. Γεωργίου Ηλίας (Ενόργανη Γυμναστική) – 561 (1)

4. Τραΐκοβιτς Μίλαν (Στίβος) – 513 (1)

5. Παρέλλης Απόστολος (Στίβος) – 502 (2)

6. Αντωνίου Νικόλας (Κολύμβηση) – 428 (1)

7. Μπαλαρτζισβίλι Γιώργος (Τζούντο) – 351 (0)

8. Νικολαΐδης Στέφανος (Σκοποβολή) – 277 (0)

9. Πουρσανίδης Αλέξανδρος (Στίβος) – 230 (0)

10. Πηλακούρης Σωκράτης (Ενόργανη Γυμναστική) – 176 (0)

Κορυφαίες Αθλήτριες:

Όνομα Βαθμοί (ψήφοι 1ης θέσης)

1. Κάλια Αντωνίου (Κολύμβηση) – 691 (30)

2. Ολίβια Φωτοπούλου (Στίβος) – 687 (27)

3. Μαριλένα Μακρή (Ιστιοπλοΐα) – 525 (5)

4. Μανωλίνα Κωνσταντίνου (Πετόσφαιρα) – 481 (8)

5. Άννα Σοκόλεβα (Ρυθμική Γυμναστική) – 467 (5)

6. Φιλίππα Φωτοπούλου (Στίβος) – 441 (0)

7. Έλενα Πηλακούτα (Καλαθοσφαίριση) – 414 (5)

8. Άντρη Χριστοφόρου (Ποδηλασία) – 400 (3)

9. Κωνσταντίνα Νικολάου (Σκοποβολή) – 376 (0)

Κορυφαίες Ομάδες Ανδρών

Ομάδα Βαθμοί (ψήφοι 1ης θέσης)

1. ΑΕΚ (ποδόσφαιρο) – 711 (36)

2. Απόλλων (ποδόσφαιρο) – 658 (18)

3. Εθνική Ανδρών (ενόργανη γυμναστική) – 591 (16)

4. Ανόρθωση (χάντμπολ) – 572 (5)

5. Κεραυνός (καλαθοσφαίριση) – 549 (6)

6. Ομόνοια (πετόσφαιρα) – 467 (0)

7. Ομόνοια (ποδόσφαιρο) – 456 (2)

8. Ν.Ο. Μέσα Γειτονιάς (υδατοσφαίριση) – 312 (0)

Κορυφαίες Ομάδες Γυναικών

Ομάδα Βαθμοί (ψήφοι 1ης θέσης)

1. Απόλλων Ladies (ποδόσφαιρο) – 728 (35)

2. Εθνική 3×3 (καλαθοσφαίριση) – 712 (27)

3. Αναγγέννηση Γερμασόγειας (καλαθοσφαίριση) – 707 (14)

4. Απόλλων (πετόσφαιρα) – 638 (5)

5. Ε.Ν. Αθηένου (χάντμπολ) – 535 (2)

Ποδοσφαιρικά Έπαθλα Cytavision

Το βραβείο του Cytavision MVP Ποδοσφαιριστή για το ημερολογιακό 2022 έλαβε ο αμυντικός του Απόλλωνα, Βαλεντίν Ρομπέρζ, και της Cytavision MVP Ποδοσφαιρίστριας η Άντρη Βιολάρη, πρώην ποδοσφαιρίστρια της Νέας Σαλαμίνας Αναγέννηση Πύργου, που πλέον αγωνίζεται στην πορτογαλική Φαμαλικάο.

Το ιστορικό Χρυσό Παπούτσι της ΕΑΚ έλαβε ο Ιβάν Τρισκόφσκι, ο οποίος πέτυχε 15 τέρματα για λογαριασμό της ΑΕΚ και ήταν ο πρώτος σκόρερ τη σεζόν 2021/22.

Στην Cytavision Κορυφαία Ενδεκάδα για το 2021 (σύστημα 4-3-3) ψηφίστηκαν οι: Αλεξάντερ Γιοβάνοβιτς (Απόλλωνας), Βαλεντίν Ρομπέρζ (Απόλλωνας), Νέναντ Τόμοβιτς (ΑΕΚ), Γιόζεφ Κβίντα (Πάφος), Άνχελ Κρέσπο (ΑΠΟΕΛ), Κίνγκσλεϊ Σαρφό (ΑΠΟΕΛ), Ίσραελ Κολ (Απόλλωνας), Όνι Βαλακάρι (Πάφος), Επιθετικοί (Ζάιρο ντα Σίλβα (Πάφος), Ιωάννης Πίττας (Απόλλωνας), Αλεξάντερ Κακόριν (Άρης).

Οι υπόλοιπες βραβεύσεις

Το έπαθλο ΟΠΑΠ Ήθους και Προσφοράς «Ντίνος Κωνσταντινίδης» δόθηκε στον προπονητή της ενόργανης γυμναστικής, Παναγιώτη Πετρίδη, προπονητή του πρωταθλητή και κορυφαίου για το 2022, Μάριου Γεωργίου. Η προσφορά του στην ομάδα της ενόργανης γυμναστικής είναι τεράστια.

Το έπαθλο ΟΠΑΠ «Στέλιος Κυριακίδης», το οποίο δίνεται σε άτομα που εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό, δόθηκε στον Πιέρο Σωτηρίου, ο οποίος εδώ

και πέντε χρόνια διαπρέπει στα γήπεδα διάφορων χωρών. Έπαιξε κατά σειρά σε Κοπεγχάγη (Δανία), Αστάνα (Καζακστάν), Λούντογκορετς (Βουλγαρία) και πλέον βρίσκεται στην ιαπωνική Χιροσίμα. Η απονομή έγινε μέσω βίντεο, αφού ο Πιέρος απουσιάζει στο εξωτερικό με την ομάδα του.

Το Έπαθλο ΟΠΑΠ Μακρόχρονης και Εξαίρετης Προσφοράς απονεμήθηκε στον Δρ. Μιχάλη Κρασιά, ο οποίος υπηρετεί εδώ και χρόνια τον αθλητισμό από διάφορα πόστα και διάφορους ρόλους.

Το Έπαθλο UNICARS Μηχανοκίνητου Αθλητισμού πήρε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής που το 2022 ήταν 3ος στην Ευρώπη στην κατηγορία Euro Nascar 2. Τη νέα χρονιά ανεβαίνει στην Εuro Nascar Pro, την κατηγορία πριν από το αμερικάνικο Nascar.

Το Έπαθλο Hercules «Καρολίνα Πελενδρίτου» Κορυφαίοι Παρά-Αθλητές δόθηκε στον αθλητή της τοξοβολίας, Χρίστο Μισό.

Το Έπαθλο BANK OF CYPRUS Ανερχόμενα Ταλέντα σε δύο υποσχόμενους νεαρούς αθλητές. Τους Ιωσήφ Κεσίδη και την Λάιλα Αμπντουλατίφ που ξεκίνησαν την αθλητική τους σταδιοδρομία στον στίβο και την πυγμαχία αντίστοιχα.

Το Έπαθλο UNICARS Special Olympics πήραν τα μέλη της ομάδας καλαθόσφαιρας που έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό Τουρνουά Ενοποιημένης Καλαθόσφαιρας Νέων, κατακτώντας το Χρυσό μετάλλιο στον όμιλό της. Την κυπριακή ομάδα αποτελούσαν οι Γεώργιος Χριστοδούλου, Αναστασία Κυμίση, Κυριάκος Ιωάννου, Αβραάμ Αβραάμ, Ανδρέας Σάντ Ασάαντ και Αμπντουλάχ Νατζίμ, ενώ partners ήταν οι Χριστόδουλος Γιαξή, Πέτρος Κυρισάββα, Ζήσιμος Παπαζησίμου και Ηλίας Λιασίδης

Με το Έπαθλο «Γυναίκα και Αθλητισμός – Μαριάννα Ζαχαριάδη» του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) τιμήθηκε η Ελένη Ρωσσίδη των Special Olympics.

Τιμητικές βραβεύσεις

Τέλος, δόθηκαν και τρεις τιμητικές βραβεύσεις. Οι Ηλίας Κουνελλές και Αντώνης Δημητρίου τιμήθηκαν για την πρώτη παρουσία Κύπριων διαιτητών στο Eurobasket 2022. Ο πρώτος διαιτήτευσε αγώνες στον όμιλο της Κολονίας και ο δεύτερος ήταν κομισάριος στον όμιλο της Πράγας.

Και η τρίτη τιμητική βράβευση αφορούσε την καλαθοσφαίριση, καθώς βραβεύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ) για την ανάληψη της διοργάνωσης ενός ομίλου του Eurobasket 2025.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι της βραδιάς ανέλαβε η Ακαδημία Χορού Αντιγόνη Τασουρή. Ο πρόεδρος της AIPS Europe κ. Charles Camenzuli, απένειμε πλακέτα στον πρόεδρο της ΕΑΚ κ. Ηρόδοτο Μιλτιάδους, με αφορμή την εκλογή του τελευταίου στο Δ.Σ. της ευρωπαϊκής ένωσης αθλητικογράφων, στη θέση του ταμία. Ο ΠΣΑΤ, από την πλευρά του, απένειμε τιμητική πλακέτα στους Αντώνη Δράκο και Αντώνη Γιωργαλλίδη, για την προσφορά τους στον κυπριακό στίβο, και αθλητισμό γενικότερα.


btm