• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Κικερίδης στο sport-fm.com.cy: «Έτσι ανακάλυψα τον Μπεν, ήταν υπό αμφισβήτηση αλλα το είχε στο… αίμα του»
25/01/2023 17:05

ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ο Κίκο Μακέντα είναι και επίσημα ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ (ΕΔΩ), ωστόσο, ο Ιταλός δεν είναι η μοναδική καλή κίνηση των «γαλαζοκίτρινων» για τη γραμμή κρούσης, καθώς προηγήθηκε η απόκτηση του Φαρντού Μπεν.

Ο πρώην επιθετικός του Ερυθρού Αστέρα μπορεί να υπήρξε στην ίδια ποδοσφαιρική «στέγη» με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς και στο παρελθόν, ωστόσο, ο παίκτης που αναδείχθηκε ως κορυφαίος σκόρερ στα προκριματικά του UEFA Champions League (2018-19) με έξι (6) τέρματα, διαθέτει «πλούσιο» βιογραφικό στη Super League. Πιο συγκεκριμένα, πέρασε από Βέροια, Ολυμπιακό, Λεβαδειακό και Πανιώνιο, μέχρι να κάνει το «βήμα» παραπάνω για τον Ερυθρό Αστέρα τον Ιανουάριο του 2018.

Για να φύγει από την αφάνεια και να εισέλθει σε ένα πρωτάθλημα που προσελκύει κάποια βλέμματα, σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο Γιώργος Κικερίδης. Ήταν ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε ανάμεσα σε δεκάδες ποδοσφαιριστές και εκατοντάδες dvd που είχε παρακολουθήσει το καλοκαίρι του 2013.

Ο επικεφαλής του τμήματος scouting στον Άρη, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας, αναλύοντας την περίπτωση του Μπεν, αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν όταν υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για την κίνηση – επένδυση στο πρόσωπο του. Ο πολύπειρος άνθρωπος του ποδοσφαίρου, θεωρεί πως ο Μπεν θα βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό τους «γαλαζοκίτρινους», μιας και είναι εργατικός.

Καλησπέρα κ. Κικερίδη, σας ευχαριστώ για τη συνομιλία μας. Πως ανακαλύψατε τον Μπεν που πλέον ανήκει στον ΑΠΟΕΛ; «Καλησπέρα σας. Καταρχάς, να σημειώσω πως είμαι λάτρης της γαλλικής κουλτούρας στους ποδοσφαιριστές. Όταν ήμουν τεχνικός Διευθυντής στη Βέροια παρακολουθούσα κάθε εβδομάδα αρκετούς αγώνες από τη τρίτη κατηγορία της Γαλλίας. Μία αγορά με εξαιρετικές περιπτώσεις, κουλτούρα και χαμηλό κόστος αγοράς παικτών. Το 2012 και αργότερα, είχα παρακολουθήσει έντονα τη Βανς. Αυτή η ομάδα διέθετε εξαιρετική τριάδα μονάδων, μάλιστα και οι τρεις πέρασαν με επιτυχία από τη Super League, ενώ οι δύο πλέον παίζουν στην Κύπρο. Φοβερή τριάδα με Μπεν, Γιουσούφ και Ντιγκινί».

Στην ουσία, ήσασταν εκείνος που βγάλατε στον… «αφρό» τον Μπεν, σωστά; «Ναι, ώσπου να έρθει στη Βέροια αγωνίστηκε στη Χάβρη και τη Βανς. Το «βήμα» παραπάνω έγινε μετά τα 20 χρόνια του, συγκεκριμένα στα 23 του. Δεν ήταν τόσο μικρός. Τον πρώτο μήνα στην προετοιμασία της Βέροιας τα πράγματα ήταν δύσκολα, ο Μπεν ήταν υπό αμφισβήτηση, διότι ήθελε χρόνο προσαρμογής, ενώ ήταν και αρκετά συνεσταλμένος, άρα δεν μπήκε γρήγορα στο κλίμα. Θυμάμαι, στα πρώτα φιλικά τα δείγματα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Τον παρακολουθούσα καιρό μέσα από δύο πλατφόρμες και ήξερα ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα στο γήπεδο. Με το πέρας ενός μήνα στην ομάδα, φανέρωσε τις πραγματικές ικανότητες του».

Ήταν εύκολο να τον φέρετε στην Super League; «Όταν είχαμε έρθει σε επαφή με το παιδί, μας είπαν οι εκπρόσωποι πως τον πρότειναν σε πολλές ομάδες πρώτης κατηγορίας, όμως καμία δεν προχώρησε, κανένας σύλλογος δεν έδειξε ζεστό ενδιαφέρον, έτσι τον πήραμε στη Βέροια με εξαιρετικά χαμηλό συμβόλαιο».

Γιατί ήρθε με λίγα χρήματα; «Ήταν μία διέξοδος για εκείνον και για όσους έφυγαν από τη Βανς τότε, καθώς ήθελε να πουλήσει, αφού υπήρχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Να ξέρετε πως είναι διαφορετικό να παίρνεις ποδοσφαιριστή από την πρωταθλήτρια της Β΄ Γαλλίας, σε σύγκριση με ένα σύνολο που «παλεύει» για την επιβίωση».

Ποια ήταν τα πρώτα στοιχεία που είδατε στον Μπεν; «Εξαιρετικός χαρακτήρας και «δίψα» για ποδόσφαιρο. Πάντοτε κοιτώ τον δείκτη ταχύτητας και τεχνικής. Δύσκολο να βρεις παιδί που να συνδυάζει και τα δύο, ο Μπεν το είχε στο «αίμα» του, απλώς ήθελε σωστή δουλειά. Είμαι σίγουρος πως εάν έρχονταν πριν την ηλικία των 20, η πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα θα ήταν καλύτερη. Βέβαια, πέρασε από Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα και τώρα ανήκει στον ΑΠΟΕΛ δεν είναι και λίγο».

Που αποδίδει καλύτερα; «Στα πλάγια είναι καλύτερος, θέλει να έχει μέτωπο στην εστία, ενώ μη ξεχνάτε πως διαθέτει ομαδικό πνεύμα, δεν το συναντάς εύκολα αυτό. Ο Μιλόγεβιτς τον γνωρίζει και θεωρώ πως θα τον χρησιμοποιήσει σωστά».

Να κλείσουμε με μία εκτίμηση, θα προσφέρει στον ΑΠΟΕΛ; «Ξέρω καλά τους ποδοσφαιριστές που έχω συνεργαστεί, θα σας πω τα εξής. Ο Μπεν είναι φοβερός αθλητής, δουλεύει δίχως σταματημό και καθημερινά σε υψηλό τέμπο. Δεν αφήνει ποτέ τον εαυτό του, ούτε επαναπαύεται σε μία συνθήκη. Είναι σημαντικά στοιχεία αυτά για την καριέρα του και είμαι σίγουρος πως θα προσφέρει στην ομάδα του ΑΠΟΕΛ που επιθυμεί να επιστρέψει στους τίτλους. Στα χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου, έχω συνεργαστεί με αρκετά παιδιά, ο συγκεκριμένος είναι από τους πιο εργατικούς. Του εύχομαι τα καλύτερα. Σας ευχαριστώ»!

ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΛ ΣΤΟΝ ΟΦΗ:


btm