• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Αφιερωμένοι στον Διαγόρα Νικολαΐδη οι Αγώνες 25ης Μαρτίου
14/03/2023 16:35
Αφιερωμένοι στον Διαγόρα Νικολαΐδη οι Αγώνες 25ης Μαρτίου

Είναι καθιερωμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η αγωνιστική περίοδος στον ανοικτό στίβο, εντός σταδίου, να ανοίγει στις 25 Μαρτίου. Η ΚΟΕΑΣ επέλεξε την ημερομηνία αυτήν ώστε με την αθλητική δραστηριότητα να τιμά και την επέτειο εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κάτι που εδώ και χρόνια έκαναν όλοι οι Γυμναστικοί Σύλλογοι, με επαρχιακούς αγώνες.

Η φετινή επέτειος των εορτασμών της 25ης Μαρτίου 1821, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τον θάνατο του Διαγόρα Νικολαΐδη, ενός από τους προέδρους του ΓΣΠ, προς τιμήν του οποίου διεξάγονταν από το 1968 τα «Διαγόρεια», από τον Γυμναστικό Σύλλογο Παγκύπρια. Έτσι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ, οι φετινοί Αγώνες της 25ης Μαρτίου, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ στη Λευκωσία, θα επονομαστούν σε «Διαγόρεια».

Στους Αγώνες της 25ης Μαρτίου παραδοσιακά διεξάγονται αγωνίσματα εκτός των συνηθισμένων Ολυμπιακών Αγωνισμάτων, καθώς για τους πλείστους αθλητές και αθλήτριες θα είναι ο πρώτος αγώνας σε ανοικτό στίβο και έχει περισσότερο προπονητικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό διεξάγονται αγώνες δρόμων σε μικρότερες αποστάσεις των συνηθισμένων, για να διαπιστώσουν οι προπονητές σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι αθλητές και αθλήτριές τους ενόψει της επερχόμενης ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής περιόδου. Στους φετινούς Αγώνες 25ης Μαρτίου «Διαγόρεια», θα διεξαχθούν τα πιο κάτω αγωνίσματα:

ΑΝΔΡΕΣ: 100μ., 150μ., 300μ., 600μ., 3.000μ., μήκος, ύψος, επί κοντώ, σφαιροβολία.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 100μ., 150μ., 300μ., 600μ., 3.000μ., μήκος, ύψος, επί κοντώ, δισκοβολία.

Οι Γυμναστικοί Σύλλογοι καλούνται να δηλώσουν τους αθλητές και τις αθλήτριές τους που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση, στην πλατφόρμα της ΚΟΕΑΣ https://cyprus.opentrack.run/en-gb/x/2023/CYP/noc/entry/ μέχρι την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, στις 10:00 το πρωί. Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των Αγώνων 25ης Μαρτίου «Διαγόρεια», καθώς και οι ειδικές διατάξεις της διοργάνωσης και χρήσης των εγκαταστάσεων του ΓΣΠ, θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Διαγόρας Νικολαΐδης

Τη ζωή του στον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον στίβο, είχε αφιερώσει ο Διαγόρας Νικολαΐδης, ο οποίος υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου τον ΓΣΠ από το 1960 μέχρι τις 25 Μαρτίου 1968, όταν και απεβίωσε. Ο Γυμναστικός Σύλλογος Παγκύπρια αναφέρει στο βιογραφικό τού 6ου προέδρου του, τα ακόλουθα:

«Είχε στο αίμα του τον αθλητισμό ο Διαγόρας Νικολαΐδης, ο οποίος διαδέχτηκε τον Θεμιστοκλή Δέρβη στην ηγεσία του Γ.Σ.Π. το 1960. Ήταν γιος του μεγάλου αθλητή και αθλητικού παράγοντα της Κύπρου, Χαράλαμπου Νικολαΐδη. Προφανώς το όνομα «Διαγόρας» δεν επιλέγηκε τυχαία. Παραπέμπει στον Διαγόρα τον Ρόδιο, έναν από τους διασημότερους πυγμάχους της αρχαιότητας, του 5ου αιώνα π.Χ., Ολυμπιονίκη και πατέρα δύο ένδοξων ολυμπιονικών»

Ο Διαγόρας Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1906 και στα 18 του χρόνια ήταν ήδη πρωταθλητής. Κατέκτησε το 1924 την πρώτη θέση στους Παγκύπριους Αγώνες. Το αγώνισμα στο οποίο διακρίθηκε ήταν η σφαιροβολία. Δεν μπορούσε να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο για τις σπουδές του εκτός από τη Γυμναστική. Έτσι βρέθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε βέβαια να γυμνάζεται. Επιβραβεύτηκε για τους μόχθους του με την πρώτη θέση που κέρδισε το 1926 στους Δελφικούς Αγώνες. Και σε τι άθλημα… Ένα από τα πιο δύσκολα, γιατί περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές δοκιμασίες: Το Πένταθλο.

Επέστρεψε στην Κύπρο και άρχισε να εργάζεται ως γυμναστικός, γεγονός που αποτελούσε εμπόδιο για τη συμμετοχή του σε αθλητικούς αγώνες, αφού σε αυτούς δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος επαγγελματίες του τομέα. Έτσι, ο Διαγόρας Νικολαΐδης αφιέρωσε τη ζωή του στην άθληση της νέας γενιάς, ως γυμναστικός στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο ήταν φυτώριο σπουδαίων αθλητών.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Διαγόρας Νικολαΐδης δραστηριοποιήθηκε σε άλλους τομείς. Το 1929 ίδρυσε το Α’ Σώμα Προσκόπων Λευκωσίας. Επίσης, σε συνεργασία με άλλους κυνηγούς, συνέβαλε στην ίδρυση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λευκωσίας. Διετέλεσε πρόεδρός του από το 1965. Οι προσκοπικές και μαθητικές κατασκηνώσεις, που άρχισαν να διοργανώνονται από το 1930, ήταν προϊόν πρωτοβουλίας του Διαγόρα Νικολαΐδη, ο οποίος το 1932 ίδρυσε επίσης τον Ορειβατικό Σύνδεσμο.

Η εμπλοκή του στις δραστηριότητες του Γ.Σ.Π. χρονολογείται από παλιά. Από το 1940 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Διετέλεσε επίσης ταμίας της Τοπικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ Κύπρου (ΤΕΣΚ). Ο Διαγόρας Νικολαΐδης εκλέχθηκε πρόεδρος του Γ.Σ.Π. το 1960, τη χρονιά που η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος. Την ίδια χρονιά διορίστηκε προϊστάμενος Φυσικής Αγωγής. Παράλληλα (από το 1953 μέχρι το 1966) ήταν μέλος της Δικαστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ). Επί θητείας Διαγόρα Νικολαΐδη ο Γ.Σ.Π. γνώρισε μέρες δόξας, αφού είχε ανοίξει νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της Κύπρου, κατ’ επέκταση και του αθλητισμού.

Απεβίωσε στις 25 Μαρτίου 1968, τη μέρα που διεξάγονταν Διασυλλογικοί Αγώνες. Η αγγελία του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη ανάμεσα στους φιλάθλους. Προς τιμήν του καθιερώθηκαν οι αθλητικοί αγώνες «Τα Διαγόρεια», που πραγματοποιούνται μέχρι σήμερα. Ο θάνατος του Διαγόρα Νικολαΐδη επήλθε ενώ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος του Γ.Σ.Π. «Ήταν ο ενσαρκωτής της αθλητικής ιδέας και πνεύματος», τόνισε αποχαιρετώντας τον νεκρό εκ μέρους του Γ.Σ.Π. ο δικαστής Τάσος Χατζηαναστασίου, μετέπειτα πρόεδρος του Συλλόγου. Αυτή την ιδέα είχε ως σκοπό της ζωής του ο Διαγόρας Νικολαΐδης και την υπηρέτησε «τελείως ανιδιοτελούς», όπως υπογράμμισε».


btm