• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Έντουαρντς: Η αγάπη για την Κύπρο, το γκολ στην Πάφο και τα κουπέπια της μητέρας του Ανδρούλας
18/03/2023 10:18

T’ όνομά του… παίζει σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετά την πρόκριση της Σπόρτινγκ στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ σε βάρος της Άρσεναλ και στην Πορτογαλία έχουν να λένε για τις επιδόσεις του 24χρονου άσου που μετρά φέτος 40 συμμετοχές, 10 γκολ, 11 ασίστ!

Αναφερόμαστε φυσικά στον Αγγλοκύπριο εξτρέμ Μάρκους Έντουαρντς που τιτλοφορήθηκε στο παρελθόν ως ένα από τα πιο ενθουσιώδη prospects του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δικαιολογημένα. Δαιμονιώδης ταχύτητα υποβοηθούμενη από το σκαρί του (1,68 μ.), αφύσικα άρτια τεχνική με την μπάλα στα πόδια, φυσικά όμως έστρεψε πάνω του τα βλέμματα μέσα από τις εμφανίσεις με όλες τις μικρές ηλικιακές ομάδες των «Τριών Λιονταριών».

Τόσο που το 2016, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο τον πήρε στην αποστολή για το pre-season tour της πρώτης ομάδας, εκφράζοντας δημόσια μερικά κολακευτικά λόγια που, ίσως εν τέλει να μη λειτούργησαν για καλό. «Ο τρόπος που κινείται και ντριμπλάρει τους αντιπάλους, μου θυμίζει έναν mini Μέσι», είχε δηλώσει για το νεαρό «διαμαντάκι» ο Αργεντινός τεχνικός. Όσο υψηλός ήταν ο ενθουσιασμός για το αγωνιστικό του πακέτο, τόσο ήταν και ο προβληματισμός του κλαμπ όταν ήρθε το πλήρωμα για το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.

Το χαμηλό προφίλ του, ο μαζεμένος, στα όρια του αντικοινωνικού χαρακτήρα του, σε συνδυασμό με το χάσμα που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους ατζέντηδές του, έκαναν την Τότεναμ να παραμελήσει την υπόθεσή του και να μην του προσφέρει τελικά το συμβόλαιο που θα τον κρατούσε για χρόνια στο κλαμπ. Αποτέλεσμα ήταν να αποτελέσει παρελθόν το 2019 ως ελεύθερος, απλά εξασφαλίζοντας ποσοστό μελλοντικής μεταπώλησης 50%.

Ο Έντουαρντς έμεινε ουσιαστικά για τέσσερα χρόνια σε τροχιά πρώτης ομάδας της Τότεναμ, από το 2015 ως το 2019. Ο απολογισμός του; Μόλις 15 αγωνιστικά λεπτά, σε ένα παιχνίδι Λιγκ Καπ με την Τζίλιγχαμ ως αλλαγή προς το φινάλε, όπως και δύο δανεισμοί στη Νόριτς και την ολλανδική Εξέλσιορ. Η Πορτογαλία, όμως, αποδείχθηκε το περιβάλλον που έψαχνε για να αφοσιωθεί στο πώς θα αντιστρέψει την καριέρα του, που έτεινε να αδικηθεί με βάση τα πλούσια προσόντα του.

Με 20 γκολ και 14 ασίστ σε 96 συμμετοχές, ο Έντουαρντς πήρε… μπρος και καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους εξτρέμ της Primeira Liga. Κάπως έτσι, κούμπωσε ιδανικά στο προφίλ του παίκτη που έψαχνε η Σπόρτινγκ. Τον Γενάρη του 2021, οι Λουζιτανοί ξόδεψαν 7,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του, με την Γκιμαράες να συμφωνεί με την Τότεναμ στην μετάθεση του ποσοστού μεταπώλησης από το εν λόγω deal στην επόμενη μεταγραφή του, ώστε να βγουν και οι δύο κερδισμένες.

Πλέον, στη Σπόρτινγκ η ρήτρα αγοράς του έχει τεθεί στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αν κάποια ομάδα την ενεργοποιήσει το καλοκαίρι του 2023, η Τότεναμ θα καρπωθεί άκοπα 30 εκατομμύρια. Θα μπορούσε, όμως, να εξασφαλίσει πολλαπλάσια, αν τον είχε κρατήσει στις τάξεις της, δεδομένου και του αντίκτυπου που παίζει στη χρηματιστηριακή αξία η το να αγωνίζεσαι στην Premier League.

Η Κύπρος, το γκολ στην Πάφο και τα Κουπέπια

Η μητέρα του, Ανδρούλα, είναι Κύπρια με καταγωγή από τη Λευκωσία και με τον πατέρα του, Ντάρεν, έφεραν στον κόσμο τον Μάρκους το 1998 έχοντας εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Ο ίδιος, όμως, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, διατηρεί στενή σχέση με τη Μεγαλόνησο, καθώς εκεί περνούσε τα παιδικά κι εφηβικά καλοκαίρια του, μέχρι να γίνει επαγγελματίας.

Η μοίρα τα έφερε έτσι, μάλιστα, ώστε να αγωνιστεί στην Πάφο με την Κ-17 της Αγγλίας το 2014 στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro και μάλιστα, να σκοράρει σε Αγγλία-Κύπρος, μπροστά στα συγγενικά του πρόσωπα. Κάτι ήξερε και δεν… τόλμησε να πανηγυρίσει.

«Η Κύπρος κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Έρχομαι εδώ κάθε καλοκαίρι καθώς η μαμά μου είναι Κύπρια. Οι περισσότεροι συγγενείς μου είναι από τη Λευκωσία. Όλες οι θείες και τα ξαδέρφια μου ήρθαν να με δουν σε εκείνο το παιχνίδι. Οκ, ίσως και όχι όλοι αφού έχω τουλάχιστον 40 συγγενείς- αλλά σίγουρα πάνω από δέκα. Δεν ήθελα να πανηγυρίσω, ένιωθα ότι δεν επιτρέπεται γιατί θα μου φώναζαν οι θείες μου. Οπότε απλά αγκάλιασα τον κοντινότερο συμπαίκτη μου. Αλλά μετά το παιχνίδι μου είπαν πόσο περήφανες ήταν για μένα. Μιλάω και καταλαβαίνω τη γλώσσα. Ήταν περίεργο, μπορούσα να καταλάβω ό,τι έλεγαν στο γήπεδο οι παίκτες της Κύπρου».

«Τα ωραιότερα πράγματα που κρατάω από την Κύπρο είναι εκείνο το γκολ, αλλά και το φαγητό. Το λατρεύω, τρώω κυπριακά και ελληνικά φαγητά συνέχεια στο σπίτι. Τα μαγειρεύει η μητέρα μου. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα κουπέπια. Τα σέρβιραν και στο ξενοδοχείο, αλλά δεν ήταν τόσο ωραία όσο της μαμάς μου».

Δεδομένου ότι δεν έχει κληθεί ακόμα στην εθνική Ανδρών της Αγγλίας, ο Έντουαρντς εξακολουθεί να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί με την εθνική Κύπρου.

https://youtube.com/watch?v=2mdLgPex8UA
ΠΗΓΗ: gazzetta.gr


btm