19/03/2023 23:06

Ο Ισπανός της Aston Martin κατάφερε να τερματίσει τρίτος στο 2ο φετινό αγώνα της Formula 1, όπως και στον πρώτο του Μπαχρέιν, ανέβηκε στο βάθρο, αλλά αμέσως μετά οι αγωνοδίκες ανακοίνωσαν ότι του επέβαλλαν ποινή 10” για μη ορθή εκτέλεσης άλλη ποινής, που του είχε επιβληθεί νωρίτερα.

Στους πρώτους γύρους του αγώνα, ο Αλόνσο τιμωρήθηκε με ποινή 5” για λανθασμένη τοποθέτηση της Aston Martin του στο σημείο του στην εκκίνηση. Ο Ισπανός την εξέτισε στο πρώτο του πιτ-στοπ, αλλά οι αγωνοδίκες διαπίστωσαν ότι ένας μηχανικός παρενέβη στο μονοθέσιο -για την αλλαγή ελαστικών- κλάσματα του δευτερολέπτου πριν λήξει η εκτέλεση της ποινής των 5”.

Κατά συνέπεια, μετά το τέλος του αγώνα του επεβλήθη δεύτερη ποινή, 10 δευτερολέπτων αυτή τη φορά, για μη ορθή εκτέλεση της πρώτης ποινής. Έτσι, τα 10 ” αυτά προστέθηκαν στον τελικό χρόνο του, και ο Αλόνσο έχασε το 100ό βάθρο της καριέρας του, καθώς έπεσε στην 4η θέση της τελικής κατάταξης, πίσω από τον Τζορτζ Ράσελ της Mercedes.

Μιλώντας για όλα αυτά, ο Αλόνσο εξέφρασε το θυμό του για το γεγονός ότι η δεύτερη ποινή ήρθε πολύ αργά, μετά το τέλος του αγώνα (και ενώ εξέτιασε την πρώτη ποινή στο πιτ-στοπ του 18ου γύρου, από τους 50), όταν πια δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να κάνει για να ανταπεξέλθει σε αυτή.

«Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα δεν ήταν καλή για τους φίλους του σπορ, αν έχεις 35 γύρους για να εφαρμόσεις μια ποινή και να ενημερώσεις για την ποινή αυτή» είπε ο 41χρονος Ισπανός. «Περιμένεις [να την ανακοινώσεις] μετά το βάθρο, κάτι πάει αληθινά στραβά με το σύστημα, αλλά έτσι είναι τα πράγματα.

«Λυπάμαι για τους θεατές. Αλλά απόλαυσα το βάθρο. Πήρα το τρόπαιο, πήραμε φωτογραφίες, πανηγυρίσαμε με τη σαμπάνια και τώρα έχω απλά 12 βαθμούς αντί για 15, και δεν αλλάζει αυτό πολλά για μένα. Αλλά είναι λίγο λυπηρό για τη FIA».

Ο Αλόνσο πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι [η FIA] πρέπει να επιστρέψει στην κοινή λογική. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε κάτι. Το πρόβλημα είναι πως μου είπαν ότι θα είχα ποινή 5 δευτερολέπτων. Οπότε πίεσα λίγο περισσότερο. Άνοιξα διαφορά 7 δευτερολέπτων και εξέτισα την ποινή. Μετά το πιτ-στοπ που δεν υπήρξε [ανακοίνωση] για οποιαδήποτε έρευνα, δεν υπήρξε καμία πληροφορία, τίποτα. Αν κάποιος μου πει ότι έχω ποινή 10 δευτερολέπτων, θα ανοίξω διαφορά 11”.

Και μιλώντας για την πρώτη του ποινή, της εκκίνησης, κατέληξε: «Πρέπει να ξαναδώ τον αγώνα. Αλλά φαίνεται ότι παρατάχθηκα λίγο προς τα αριστερά. Οπότε είναι δικό μου λάθος και πρέπει να δώσω περισσότερη προσοχή. Αλλά είναι και λίγο περίεργο ότι σε δύο αγώνες συνέβη σε δύο από εμάς, στον Εστεμπάν [Οκόν, στο Μπαχρέιν] και σε μένα.

«Είναι παρεμφερή πράγματα. Οπότε ίσως να φταίει το αυτοκίνητο, το [προστατευτικό του κόκπιτ] halo, οτιδήποτε παρεμβαίνει στο οπτικό μας πεδίο σχετικά με το πώς τοποθετούμε το αυτοκίνητο. Αλλά, τέλος πάντως, ήταν δικό μου λάθος».

Ο Ράσελ, που καρπώθηκε την 3η θέση, είπε ότι η ποινή στον Αλόνσο ήταν σκληρή και ότι ο Ισπανός άξιζε τη θέση στο βάθρο: «Πιστεύω ότι η ποινή στον Φερνάντο είναι αρκετά σκληρή. Άξιζαν τη θέση το βάθρο σήμερα, αλλά θα το δεχθώ το επιπλέον τρόπαιο».


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ