• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ιδιοκτήτης Γουέστ Χαμ: Διάσημος πορνογράφος, δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος
19/03/2023 12:47

Μετά από… εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. της ΑΕΚ, ψάξαμε και βρήκαμε αρκετά για τον Ντέιβιντ Σάλιβαν – Ποιός είναι ο… ζάμπλουτος ιδιοκτήτης της Γουέστ Χαμ και πως κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος μέσω των περιοδικών για ενήλικες και των αισθησιακών ταινιών

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Ο Ιωσήφ Φράγκος, μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΚ, μέσω ανάρτησής του μετά από την επιστροφή της αποστολής από το Λονδίνο, αναφέρθηκε στην φιλοξενία που έτυχε η διοίκηση από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Γουέστ Χαμ.

«Στο αγώνα με τη Γουέστ Χαμ, είχαμε την τιμή να δειπνήσουμε στην χλιδάτη “Chairman Suite” του σταδίου και την τύχη να γνωρίσουμε τον θρυλικό δισεκατομμυριούχο, Ντέιβιντ Σάλιβαν, ιδιοκτήτη και πρόεδρο της Γουέστ Χαμ. Για όσους δεν γνωρίζουν την διαδρομή του καλό θα είναι να την ψάξουν», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Προσιτός, φιλόξενος και ιδιαίτερα ευγενής. Ρώτησε να μάθει για την ΑΕΚ και η κουβέντα έπεσε γύρω από αριθμούς. Η απάντηση που έδωσε όταν πληροφορήθηκε το μπάτζετ της ομάδας μας, αναδεικνύει το μέγεθος του φετινού Ευρωπαϊκού επιτεύγματος του Σωματείου μας.

Η ιστοσελίδα μας Sport-fm.com.cy, επειδή δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν για τον Ντέιβιντ Σάλιβαν, έψαξε να βρει κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ζωής του, επαγγελματικής και μη, και να σας τα μεταφέρει… χαρτί και καλαμάρι.

Η μεγάλη περιουσία και τα πρώτα βήματα στη βιομηχανία του πορνό

Ο Ντέιβιντ Σάλιβαν λοιπόν (γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1949), είναι Ουαλός επιχειρηματίας και πρώην πορνογράφος. Από το 1986 έως το 2007, ήταν ιδιοκτήτης των Daily Sport και Sunday Sport, τα οποία πούλησε για 40 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με την «The Sunday Times Rich List» το 2019, η περιουσία του Σάλιβαν αξίζει σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια λίρες.

Είναι ο πρόεδρος και ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Γουέστ Χαμ, μετά από τον θάνατο του επιχειρηματικού εταίρου του, Ντέιβιντ Γκολντ στις 4 του περασμένου Ιανουαρίου. Το ζευγάρι ήταν προηγουμένως από κοινού πρόεδροι της Μπέρμιγχαμ Σίτι.

Με τον επιχειρηματικό του συνεργάτη, Ντέιβιντ Γκολντ, το πρώτο εγχείρημα του Σάλιβαν ήταν η πώληση μαλακών πορνογραφικών φωτογραφιών. Όχι σκληρού περιεχομένου πορνογραφικού περιεχομένου δηλαδή. Επεκτάθηκαν σε σεξουαλικά καταστήματα, περιοδικά για ενήλικες και πολλές ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, κάνοντας τον Σάλιβαν εκατομμυριούχο μέχρι την ηλικία των 25 ετών.

Από τα περιοδικά στις ταινίες σεξ

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, είχε τον έλεγχο της μισής αγοράς περιοδικών για ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών τίτλων όπως το Playbirds και το Whitehouse, το 80% της αγοράς ταχυδρομικών παραγγελιών για ενήλικες και 150 καταστήματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έκανε την παραγωγή πολλών βρετανικών ταινιών σεξ, χαμηλού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του «Come Play with Me (1977)» σε σκηνοθεσία Χάρισον Μαρκς. Ακολούθησαν τα «The Playbirds (1978)», «Confessions from the David Galaxy Affair (1979)» και «Queen of the Blues (1979)», με πρωταγωνίστρια την τότε κοπέλα του Μαίρυ Μίλινγκτον. Μετά από την αυτοκτονία της Μίλιγκτον τον Αύγουστο του 1979, συνέχισε να ανταλλάσσει το όνομά της με τις «True Blue Confessions (1980)» της Mary Millington και «Emmanuelle in Soho (1981)».

Καταδικάστηκε και αθωώθηκε

Το 1982, ο Σάλιβαν καταδικάστηκε επειδή ζούσε από ανήθικα κέρδη ιερόδουλων. Άσκησε επιτυχώς έφεση και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 71 ημέρες φυλάκισης. Ο Σάλιβαν είπε ότι δεν ένιωθε αμήχανα για την αρχική πηγή της πρώιμης περιουσίας του. «Έχω κάνει πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους», είπε. «Αν ήμουν κατασκευαστής όπλων ή κατασκευαστής τσιγάρων και τα προϊόντα μου σκότωναν εκατομμύρια πελάτες μου, θα είχα μια μικρή αμφιβολία για το όλο θέμα. Ήμουν μαχητής της ελευθερίας. Πιστεύω στο δικαίωμα των ενηλίκων να κάνουν τα δικά τους», πρόσθεσε.

Τα ακίνητα και η… ναυαρχίδα των καταστημάτων

Ο Σάλιβαν διαχειρίζεται επίσης μια επενδυτική εταιρεία, την Conegate, η οποία κατέχει ακίνητα στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων των ναυαρχίδων των καταστημάτων Russell & Bromley στην Oxford Street κοντά στο σταθμό του μετρό Bond Street.

Η ζωή σε 12 στρέμματα γης αξίας 500 εκατομμυρίων λιρών

Ο Σάλιβαν ζει στο Birch Hall, κοντά στο Thedon Bois, Essex. Χτίστηκε από τους Άσμπι και Χόρνερ σύμφωνα με το σχέδιο του Σάλιβαν το 1992 και εκτείνεται σε περίπου 12 στρέμματα (49.000 m2) γης, με κόστος 7,5 εκατομμύρια λίρες για το οικόπεδο και το κτίριο.

Αυτό προστίθεται σε μια αυτοκρατορία εμπορικής ιδιοκτησίας αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων λιρών. Η κοπέλα του είναι η Αμπίκα Πίκστον, πρωταγωνίστρια του «The Real Housewives of Cheshire». Ο Σάλιβαν έχει δύο παιδιά, τον Ντέιβιντ και τον Τζακ με την πρώην φίλη του Έμμα Μπέντον-Χιουζ.

Πρώην πορνοστάρ στην διοίκηση της Γουέστ Χαμ

Η Γουέστ Χαμ, στις αρχές του 2021, προσέλαβε την Έμα Μπέντον-Χιουζ ως γενική διευθύντρια της ομάδας, προκαλώντας σάλο στην Μεγάλη Βρετανία, αφού πρόκειται για πρώην πορνοστάρ, σύμφωνα με την Daily Mail. Συγκεκριμένα, η 57χρονη είναι διάσημη στη χώρα ως πορνοστάρ και σκηνοθέτης ερωτικών ταινιών, με το ψευδώνυμο Ιβ Βόρλεϊ (Eve Vorley).

Ο αδερφός της Έμα Μπέντον-Χιουζ σε ένα άρθρο στους Times, εξήγησε ότι η αδερφή του στράφηκε στη βιομηχανία του πορνό όταν ο πρώτος σύζυγός της την εγκατέλειψε και άρχισε να έχει πολλές οικονομικές δυσκολίες, ενώ ο ίδιος είχε αναλάβει το fan club της, το οποίο αριθμούσε πάνω από 19.000 μέλη. «Η αδελφή μου λαχταρούσε κρυφά να είναι μοντέλο. Η Έμμα είδε τη βιομηχανία ως επιχειρηματική ευκαιρία και αυτό λειτούργησε. Μετά από έξι μήνες με ρώτησε αν ήθελα να βοηθήσω με το fan club της. Αρχικά, ήταν μια περίεργη εμπειρία, αλλά σύντομα τη συνήθισε. Είχε αυτή την εκπληκτική ικανότητα να αλλάζει χαρακτήρες. Μπροστά από την κάμερα, έφευγε η Έμμα και υπήρχε μόνο η Ιβ Βόρλεϊ», αποκάλυψε ο Τρανκ.

Μιλώντας για την προηγούμενη καριέρα της η Μπέντον-Χιουζ είπε: «Όταν ο σύζυγός μου με άφησε, έμεινα με ένα κουτί από χαρτόνι γεμάτο ρούχα και ένα κρεβάτι. Ορκίστηκα ότι ποτέ δεν θα βασιστώ σε έναν άνθρωπο ξανά και το έχω τηρήσει».

Να σημειωθεί ότι η πρώην πορνοστάρ για την οποία έγινε αναφορά πιο πάνω πως μαζί της απέκτησε ένα παιδί ο Σάλιβαν βρισκόταν για χρόνια στο πλευρό του προέδρου της Γουέστ Χαμ.

Φιλάνθρωπος σε εθνικό επίπεδο

Ο Σάλιβαν είναι φιλάνθρωπος και είναι προστάτης του καρκίνου του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι επίσης ενεργός υποστηρικτής του «Teenage Cancer Trust» μαζί με πολλές άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σάλιβαν γιόρτασε την άνοδο της Γουέστ Χαμ στην Πρέμιερ Λιγκ τον Μάιο του 2012 δωρίζοντας ένα πενταψήφιο ποσό σε φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά με αυτισμό. Τον Οκτώβριο του 2020, ο Σάλιβαν δώρισε 25.000 λίρες για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παιδικής επισιτιστικής φτώχειας. Η δωρεά του δόθηκε στην «FareShare» που συνεισφέρει στην «Taskforce Child Food Poverty», που ιδρύθηκε από τον Μάρκους Ράσφορντ.

Πώς προέκυψε η Γουέστ Χαμ

Με την αποχώρηση του από το Μπέρμιγχαμ, ο Σάλιβαν εξέφρασε τις προθέσεις του να παραμείνει στο ποδόσφαιρο. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2010, αυτός και ο Ντέιβιντ Γκολντ απέκτησαν μερίδιο 50% στη Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ δίνοντάς τους λειτουργικό και εμπορικό έλεγχο και αποτιμώντας το σύλλογο στα 105 εκατομμύρια λίρες. Η Κάρεν Μπράντι, η οποία είχε επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της τύχης της City, εντάχθηκε στα «Σφυριά» ως αντιπρόεδρος.

Την ημέρα που επιβεβαιώθηκε η εξαγορά, συγκινημένος ο Σάλιβαν είπε: «Χρειάστηκε χρόνος για να μην βυθιστούμε. Χρειάστηκαν 22 χρόνια για να φτάσουμε εκεί που θέλω να είμαστε. Και εγώ και ο Ντέιβιντ είμαστε υποστηρικτές, πήγα στο πανεπιστήμιο εδώ και έζησα στο Hornchurch. Ο Ντέιβιντ έζησε 50 γιάρδες από το έδαφος για 20 χρόνια της ζωής του και έπαιξε για την ομάδα νέων της Γουέστ Χαμ. Θέλουμε απλώς να είμαστε εδώ όπου πάντα θέλαμε να είμαστε. Δεν υπάρχει άλλος σύλλογος στον οποίο θα θέλαμε να είμαστε, έτσι για εμάς έχουμε επιστρέψει σπίτι και αυτό είναι το θέμα».

Μέσα σε πέντε μήνες, το δίδυμο Σάλιβαν και Γκολντ υποσχέθηκαν περαιτέρω δέσμευση στο σύλλογο και στις 25 Μαΐου 2010 αύξησαν το μερίδιό τους στο 60% (Σάλιβαν με 30%). Η αντιπρόεδρος Κάρεν Μπρέιντι εξήγησε αργότερα ότι η κίνηση αυτή έδωσε στον ποδοσφαιρικό σύλλογο «την τόσο αναγκαία σταθερότητα».

Ο Γκολντ (δεξιά) απεβίωσε τον περασμένο Ιανουάριο

Προσωπικό κόστος οι μεταγραφές

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Σάλιβαν αποκάλυψε ότι μαζί με τον Γκολντ χρηματοδοτούσαν προσωπικά τις μεταγραφές του συλλόγου. Ως μέρος των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών του για τον σύλλογο, ο Σάλιβαν υποστήριξε την προσπάθεια της Γουέστ Χαμ να μετακομίσει στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Στράτφορντ. Στις 22 Μαρτίου 2013, η Γουέστ Χαμ εξασφάλισε συμφωνία μίσθωσης 99 ετών, με το στάδιο να προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί ως έδρα της από τη σεζόν 2016-2017. Τον Ιούλιο του 2013, ο Σάλιβαν έγινε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ αποκτώντας επιπλέον 25% των μετοχών του συλλόγου.

Τον Μάρτιο του 2018, υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά του Σάλιβαν στο Στάδιο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια της εντός έδρας ήττας με 3-0 από την Μπέρνλι. Υπήρξαν τέσσερις εισβολές στον αγωνιστικό χώρο και ο Σάλιβαν συνοδεύτηκε από τη θέση του πριν από το τέλος του αγώνα. Ο Σάλιβαν χτυπήθηκε επίσης από ένα νόμισμα που πέταξε ένας από τους υποστηρικτές.

Αποφυγή πληρωμής φόρου 700.000 λιρών

Στις 26 Μαρτίου 2018, ένα φορολογικό δικαστήριο της HMRC αποφάσισε ότι ο Σάλιβαν είχε χρησιμοποιήσει τη Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ για να αποφύγει να πληρώσει φόρο 700.000 λιρών για τη δική του οικογενειακή επιχείρηση. Την ίδια ημέρα οι μετοχές μετατράπηκαν σε «αναβαλλόμενες μετοχές», κρίθηκαν πρακτικά άχρηστες και πουλήθηκαν πίσω για μία λίρα έκαστη, στην εταιρεία χαρτοφυλακίου. Η Conegate χρησιμοποίησε έτσι την απώλεια δύο εκατομμυρίων λιρών για να μειώσει τον φορολογικό της λογαριασμό.


btm