• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
GP Αζερμπαϊτζάν, Sprint Race: Νικητής ο Πέρεζ, στο βάθρο Λεκλέρ και Φερστάπεν
29/04/2023 17:29
GP Αζερμπαϊτζάν, Sprint Race: Νικητής ο Πέρεζ, στο βάθρο Λεκλέρ και Φερστάπεν

Ο Σέρτζιο Πέρεζ ήταν νικητής στο Sprint Race του GP Αζερμπαϊτζάν με τον Λεκλέρ να τερματίζει δεύτερος παρά την πίεση του Φερστάπεν με τους δυο τους να συμπληρώνουν το βάθρο

Αρκετή δράση είχαμε στο Sprint Race του GP Αζερμπαϊτζάν με τον Σέρτζιο Πέρεζ να βλέπει πρώτος την καρό σημαία στους δρόμους του Μπακού.

Ο Μεξικανός εκκίνησε δεύτερος και στα μισά του αγώνα κατάφερε να προσπεράσει τον Λεκλέρ εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα της Red Bull και τη μεγάλη ευθεία εκκίνησης – τερματισμού στην πίστα.

Τρίτος τερμάτισε ο Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος όσο του επέτρεψε η φθορά των ελαστικών του μονοθεσίου του πίεσε τον Μονεγάσκο, δίχως όμως αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα οι Ράσελ, Σάινθ, Αλόνσο, Χάμιλτον, Στρολ έκλεισαν τη βαθμολογούμενη οκτάδα.

Στην εκκίνηση του αγώνα ο Λεκλέρ διατήρησε την πρωτοπορία, και η προσοχή επικεντρώθηκε στη μάχη του Ράσελ με τον Φερστάπεν. Ο νεαρός Βρετανός της Mercedes επιτέθηκε στη Red Bull στην τρίτη στροφή και τα δύο μονοθέσια είχαν επαφή -στην οποία εκ των υστέρων φάνηκε ότι έσπασε ο αριστερός αεραγωγός της RB19 του Φερστάπεν.

Λίγες στροφές αργότερα ο Ράσελ επιτέθηκε ξανά στον Ολλανδό και κατάφερε να τον περάσει, την ώρα που ο πρωταθλητής έβγαζε καπνούς και ζητούσε μέσω της ραδιοεπικοινωνίας να μάθει για ποιόν λόγο δεν ζήτησαν οι αγωνοδίκες από τον Ράσελ να παραχωρήσει πίσω την 3η θέση, προφανώς θεωρότας ότι ο Βρετανός ήταν υπαίτιος της επαφής τους νωρίτερα.

Στο δεύτερο γύρο η πρόσκρουση της Alpha Tauri του Γιούκι Τσουνόντα στον τοίχο ανάμεσα στις στροφές 15-16 άφησε έναν τροχό να κυλά στην πίστα και οι αγωνοδίκες επέβαλλαν αρχικά εικονικό όχημα ασφαλείας – και τελικά κανονικό SC, για τους επόμενους τρεις γύρους.

Στην επανεκκίνηση ο Λεκλέρ κράτησε με επιτυχία την πρωτοπορία του αγώνα, ενώ ο Φερστάπεν επιτέθηκε και πήρε την εκδίκησή του από τον Ράσελ, ανεβαίνοντας ξανά στην 3η θέση. Ο Πέρεζ περίμενε να ανοίξει το DRS και τότε, με την ασύγκριτη ανωρετότητα της RB19 στις ευθείες -ειδικά με το DRS- ανοιχτό πέρασε με χαρακρηστική άνεση στην κεντρική ευθεία τη Ferrari -καθώς ο Λεκλέρ ήταν ανύμπορος να αμυνθεί- για να ανέβει στην κορυφή του αγώνα.

Στους επόμενους γύρους οι διαφορές μεταξύ των τριών πρώτων συντηρούνταν περίπου στο δευτερόλεπτο, ώσπου στον 14ο από τους 17 γύρους ο Πέρεζ άρχιζε να απομακρύνεται στην κορυφή, εκμεταλλευόμενος τον καθαρό αέρα που δεν είχαν πίσω του (φθείροντας τα ελαστικά τους) οι Λεκλέρ και Φερστάπεν.

Ο Μονεγάσκος, παρότι άρχισε να πασχίζει με τη φθορά των ελαστικών, κατάφερε να κρατήσει το cavallino εμπρός από τη Red Bull του πρωταθλητή, που είχε τη ζημιά στον αεραγωγό και επιπλέον δεν είχε ιδιαίτερο κίνητρο να ρισκάρει για έναν παραπάνω βαθμό.

Στην επανεκκίνηση μετά το όχημα ασφαλείας, πιο πίσω, οι Σάινθ και Αλόνσο κατάφεραν άμεσα να περάσουν τον Χάμιλτον για να ανέβουν πίσω από τον Ράσελ, αφήνοντας τον επτάκις πρωταθλητή στην 7η θέση – όπου και παρέμεινε μέχρι τέλους.

Και ο Λανς Στρολ με την έτερη Aston Martin κέρδισε διαδοχικές θέσεις, με ορισμένες εξαίρετες προσπεράσεις (στους Άλμπον και Πιάστρι), για να κλείσει την πρώτη και βαθμολογούμενη οκτάδα. Όσο για τους Λάντο Νόρις, Εστμπάν οκόν και Βάλτερι Μπότας, τους μοναδικούς που ρίσκαραν να εκκινήσουν με τη μαλακή γόμα (σε αντίθεση με τη μέση που είχαν όλοι οι υπόλοιποι), είδαν στο τέλος οτι το ρίσκο τους απέτυχε.

Μετά το σημερινό αγώνα Sprint, στη βαθμολογία τώρα ο Φερστάπεν έμεινε πρώτος με 75 βαθμούς, ο Πέρεζ έχει 62 και ο Αλόνσο 28. Αύριο, Κυριακή 30/4, το 4ο φετινό GP της Formula 1 ξεκινά στις 14:00.


btm