• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζουμε στην Κύπρο»
16/05/2023 14:20
«Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζουμε στην Κύπρο»

Η Εθνική Γυναικών της Ελλάδας έχει άρωμα… Κυπριακό! Εκτός από την Ελεάννα Χριστινάκη, η οποία μεγάλωσε μπασκετικά στη χώρα μας, στο τεχνικό τιμ βρίσκεται ο δικός μας, Δημήτρης Πέρδικος!

Επικοινωνήσαμε με τον Κύπριο κόουτς ώστε να μάθουμε τα νέα της Εθνικής που προετοιμάζεται για το Ευρωμπάσκετ 2023.

Καλησπέρα κόουτς και σε ευχαριστώ για την συνέντευξη. Πώς κυλάει η προετοιμασία και που έχει δοθεί το βάρος, ενόψει του δύσκολου ομίλου που συμμετέχει η Εθνική Ελλάδος;

«Καλησπέρα Αντώνη, σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η προετοιμασία προχωρά ομαλά. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιο απρόοπτο μέχρι στιγμής. Σε πρώτη φάση θα περάσουμε τις 2 πρώτες εβδομάδες της προετοιμασίας στην Πορταριά όπου θα χτίσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της τακτικής μας. Είναι μια περίοδος πιεστική για όλους και σωματικά και πνευματικά, όμως είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε καθημερινά, προσπαθώντας να κάνουμε μικρά βήματα μπροστά σε κάθε προπόνηση. Ένα δύσκολο κομμάτι ήταν ότι ο αγωνιστικός ρυθμός μπορεί να διαφέρει ανάμεσα στις αθλήτριες, καθώς κάποιες είχαν τελειώσει τις υποχρεώσεις τους από καιρό, ενώ άλλες είχαν υποχρεώσεις μέχρι και μετά την έναρξη της προετοιμασίας μας οπότε όπως είναι φυσιολογικό χρειαστήκαμε μια μικρή περίοδο συγχρονισμού. Σαφώς και δεν υπάρχει χρόνος προσαρμογής και ο όγκος πληροφοριών που καλούνται να απορροφήσουν οι αθλήτριες είναι μεγάλος, όμως μέχρι τώρα η διάθεση των κοριτσιών είναι εξαιρετική. Η έμφαση αυτή την περίοδο είναι στο να αφομοιώσουμε την επιθετική και αμυντική μας τακτική, εστιάζοντας στο να δουλέψουμε κάποια κομμάτια στα οποία θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι και στο να εκμεταλλευτούμε κάποια άλλα στα οποία δείξαμε ότι είμαστε δυνατοί».

Ποιος είναι ο στόχος της Εθνικής σε αυτό το Ευρωμπάσκετ;

«Ο στόχος που έχουμε θέσει για το Ευρωμπάσκετ είναι να είμαστε η καλύτερη «ομάδα» του Ευρωμπάσκετ, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Αυτό ξεκινά με την αλληλοστήριξη μεταξύ μας και εκτός αλλά και εντός γηπέδου. Στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε κάθε φάση, να βοηθήσουμε τον συμπαίκτη μας και να παρουσιαστούμε σαν ένα συμπαγές σύνολο. Θέλουμε να παίξουμε με μεγάλη διάθεση και πολλή ενέργεια. Φυσικά, κάθε φορά προετοιμαζόμαστε για να διεκδικήσουμε τη νίκη σε κάθε παιχνίδι που θα παίξουμε και αναλύουμε τον κάθε αντίπαλο σε βάθος, όμως η προσέγγιση μας στο πως θα το καταφέρουμε εμπεριέχει σε σημαντικό βαθμό το πνευματικό και συναισθηματικό κομμάτι».

Το ρόστερ αποτελείται από έμπειρες κοπέλες, αλλά και νεαρότερες. Πως γίνεται το δέσιμο μεταξύ τους;

«Κατ’αρχήν όταν μια ομάδα ανθρώπων δουλεύουν σκληρά για έναν κοινό σκοπό, εκ των πραγμάτων είναι κάτι που τους φέρνει πιο κοντά. Τα παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα, πάνω από όλα αγαπούν την Εθνική Ομάδα και αυτό είναι κάτι που τις «δένει». Επίσης, όπως ανάφερα και προηγουμένως, το πρώτο πράγμα που επιχειρήσαμε να χτίσουμε τον Νοέμβριο του 2021, όταν και ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, ήταν η κουλτούρα της ομάδας. Να δημιουργήσουμε τους συναισθηματικούς δεσμούς ανάμεσά μας που θα μας βοηθήσουν και στο αγωνιστικό μέρος».

Στην Εθνική βρίσκονται δύο δικά μας παιδιά, εσύ και η Ελεάννα Χριστινάκη. Πώς μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό το Κυπριακό μπάσκετ; Τι σημαίνει για τα νεαρά παιδιά, αλλά και τους επίδοξους προπονητές;

«Σίγουρα είναι χαρά και των 2 μας που μέσα από την παρουσία μας στην Εθνική Ελλάδος, εκπροσωπούμε κατά κάποιο τρόπο και την Κύπρο. Πολλά νεαρά παιδιά, και και δεν μιλώ αποκλειστικά για τον αθλητισμό, θα μπορούσαν να παραδειγματιστούν από την πορεία της Ελεάννας, που έφυγε μόνη της από την Κύπρο 14-15 χρονών για να κυνηγήσει τους στόχους της. Χρειάζεται θάρρος και στήριξη για να μπορέσουν και άλλα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους.

Όσον αφορά το Κυπριακό μπάσκετ, αν το μήνυμα που δίνει η παρουσία της Ελεάννας ή η δική μου, είναι ότι κάποιος συμπατριώτης μας κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφαία Ευρωπαϊκη διοργάνωση, θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή αυτό να δώσει κίνητρο και σε νεαρά παιδιά να δουλέψουν σκληρά και να πετύχουν ακόμα σπουδαιότερα πράγματα.

Η ιστορία στην Κύπρο έχει δείξει ότι υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά σε κάθε ηλικία, όμως για κάποιο λόγο δεν υπάρχει ανάλογη εξέλιξη περνώντας μέσα από τη διαδικασία των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων. Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζουμε στην Κύπρο, όμως όχι μόνο να αλλάξει αλλά και να στηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους (ομοσπονδία, ομάδες, προπονητές, αθλητές, γονείς)».


btm