• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΜΚΕ: Στη Μάλτα με απαιτήσεις η κυπριακή αποστολή!
27/05/2023 09:24
ΑΜΚΕ: Στη Μάλτα με απαιτήσεις η κυπριακή αποστολή!

Η αντίστροφη μέτρηση για τους 19ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης που θα διεξαχθούν στη Μάλτα από 29 Μαΐου μέχρι 3 Ιουνίου, έχει ήδη αρχίσει. Η Κυπριακή αποστολή, θα αναχωρήσει για το Νησί των Ιπποτών, αύριο Κυριακή με δύο πτήσεις.

Η πρώτη με περίπου 170 άτομα που είναι ναυλωμένη θα αναχωρήσει στις 2.55 το πρωί, και η δεύτερη με περίπου 90 άτομα στις 12.20 το μεσημέρι. Άλλα 25 περίπου άτομα της αποστολής, θα μεταβούν στη Μάλτα με άλλες πτήσεις, είτε προερχόμενοι από άλλες χώρες, είτε από την Κύπρο λόγω άλλων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Η Κύπρος θα λάβει μέρος στους ΑΜΚΕ σε όλα τα αθλήματα, αριθμώντας 187 αθλητές και αθλήτριες,  αριθμός ρεκόρ για οποιαδήποτε προηγούμενη κυπριακή αποστολή σε αγώνες που διοργανώθηκαν εκτός Κύπρου.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα αθλήματα: Αντισφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Καλαθόσφαιρα 5Χ5 και Καλαθόσφαιρα 3Χ3, Κολύμβηση, Ιστιοπλοΐα, Ράγκμπι, Στίβος, Σκοποβολή, Σκουός, και Τζούντο.

Μόνο σε τρία αθλήματα, στο Ράγκμπι (Γ),  στο διπλό Τραπ και στο διπλό Σκουός (Γ), η κυπριακή αποστολή δεν έχει συμπληρώσει ομάδα.  Εν ολίγης, ως αποστολή διεκδικούμε 122 χρυσά μετάλλια από τα 125 που θα δοθούν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Κύπρος κατεβάζει ομάδα στο Ράγκμπι (Α), ενώ μετά από αρκετά χρόνια θα έχουμε ομάδα και στην Ιστιοπλοΐα, με κάποια αγωνίσματα μάλιστα να αφορούν πιο μικρές ηλικίες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αθλητές από 14 ετών μέχρι αθλητές με πρόσφατη Ολυμπιακή συμμετοχή.

Επιστρέφουν με… αλλαγές

Μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών (αναβλήθηκαν οι αγώνες του 2021 στην Ανδόρρα λόγω της πανδημίας), η Μάλτα διοργανώνει για τρίτη φορά, τους ΑΜΚΕ όπου πέραν των διοργανωτών και της Κύπρου, θα λάβουν μέρος, το Μαυροβούνιο (η τελευταία χώρα που διοργάνωσε τους αγώνες το 2019), το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, το Μονακό, η Ανδόρρα, το Σαν Μαρίνο, και το Λίχτενσταϊν. Στους τελευταίους αγώνες που έγιναν, η Κύπρος τερμάτισε στη 2η θέση στον σχετικό πίνακα πίσω από το Λουξεμβούργο με 21 χρυσά, 27 αργυρά και 16 χάλκινα μετάλλια.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι το αγωνιστικό πρόγραμμα, διαφοροποιήθηκε σε σχέση με αυτό των προηγούμενων αγώνων στο Μαυροβούνιο. Στη Μάλτα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, την Ιστιοπλοΐα, το Σκουός και σε ότι αφορά στα ομαδικά αθλήματα το Ράγκμπι 7s. Το τελευταίο αποτελεί παραδοσιακό άθλημα της διοργανώτριας χώρας. Αντικατέστησαν το Μπιτς Βόλεϊ, το Bowls, και την Πετόσφαιρα Σάλας. Στους αγώνες του Μαυροβουνίου οι ομάδες μας κατέκτησαν το χρυσό στο Μπιτς Βόλεϊ γυναικών, και τρία αργυρά μετάλλια στο Μπιτς βόλεϊ ανδρών, και στο Βόλεϊ Σάλας ανδρών και γυναικών.

Στη Μάλτα θα λάβουν μέρος περίπου 800 αθλητές, ενώ συνολικά έχουν διαπιστευθεί 1,200 άτομα. Η αποστολή της ΚΟΕ, όπως και όλες οι αποστολές των χωρών που συμμετέχουν θα διαμένουν σε ένα μόνο ξενοδοχείο, (AX ODYCY QAWRA) το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα για τις ανάγκες των αγώνων.  

Καμία πίεση

Πίεση προς τους αθλητές μας για την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων δεν υπάρχει, όμως υπάρχουν απαιτήσεις για μια καλή παρουσία. Άλλωστε όπως επεσήμανε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου Πρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Χρυσοστόμου, «Η διάκριση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά η προώθηση των Αξιών του Ολυμπισμού», καλώντας τους αθλητές μας να παρουσιάσουν τον καλύτερο τους εαυτό, τόσο με την προσπάθεια τους στους αγωνιστικούς χώρους, όσο και με τη συμπεριφορά τους εκτός από αυτούς, για να γίνουν οι άξιοι πρεσβευτές της πατρίδας μας.

Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως, ότι μπορεί η κυπριακή αποστολή να αριθμεί τους περισσότερους αθλητές και αθλήτριες από κάθε άλλη φορά, όμως υπάρχουν ορισμένοι αστάθμητοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη τελική κατάταξη στον πίνακα των μεταλλίων.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός Αποστολής και Ταμίας της ΚΟΕ, Αλέξανδρος Χριστοφόρου, ο πρώτος είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των αγωνισμάτων Κολύμβησης, όπου ένας και μόνο αθλητής μπορεί να δώσει 3-4 χρυσά μετάλλια στη χώρα του. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι «αθλητικές πολιτογραφήσεις». Οι δύο αυτοί παράγοντες  μπορούν να επηρεάσουν το χάρτη των μεταλλίων.

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ


btm