• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Euroleague: Επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής από Final Four σε Play Off
29/05/2023 17:08
Euroleague: Επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής από Final Four σε Play Off

Ολοκληρώθηκε ακόμα μία Euroleague, μία από τις πιο σημαντικές και αγαπημένες διοργανώσεις που παρακολουθούμε ανελλιπώς, είτε υποστηρίζουμε τις ομάδες που συμμετέχουν είτε όχι. Με την πάροδο του χρόνου, η διοργάνωση έχει υποστεί αρκετές αλλαγές στο σύστημα και τη διαδικασία διεξαγωγής της, με ένα από τα πιο συζητημένα ζητήματα να είναι η κατάργηση της διαδικασίας του Final Four.

Στη συνέχεια του άρθρου θα εξετάσουμε τα επιχειρήματα υπέρ και κατά του Final Four, καθώς και τη σημασία της αλλαγής στο σύστημα της Euroleague.

Το τρέχον σύστημα

Το τρέχον σύστημα της Euroleague περιλαμβάνει 18 ομάδες που αγωνίζονται μεταξύ τους σε δύο γύρους, με τις οκτώ πρώτες ομάδες να προκρίνονται στη φάση των play-offs. Στη συνέχεια, αυτές οι οκτώ ομάδες αγωνίζονται σε σειρές best-of-five, με τους νικητές να προκρίνονται στο Final Four.

Επιχειρήματα κατά της κατάργησης του Final Four

Υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα κατά της κατάργησης του Final Four:

  1. Μεγαλύτερη ένταση και ανταγωνισμός: Το Final Four είναι μια διοργάνωση που περιλαμβάνει τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Euroleague, που αγωνίζονται μεταξύ τους για τον τίτλο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ένταση και ανταγωνισμός, καθώς οι ομάδες πρέπει να είναι στα καλύτερά τους για να κατακτήσουν τον τίτλο.
  2. Ευκολότερη οργάνωση και προώθηση: Το Final Four είναι μια σύντομη διοργάνωση που διαρκεί μόνο τρεις ημέρες, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την οργάνωση και την προώθηση του αγώνα. Αυτό μπορεί να αυξήσει την προβολή της διοργάνωσης ώστε να προσελκύσει περισσότερους θεατές.
  3. Μεγαλύτερη ισορροπία και ευκαιρίες για “αδύνατες” ομάδες: Το Final Four εξασφαλίζει ότι οι ομάδες θα αγωνιστούν σε ένα παρόμοιο επίπεδο, όπου οι θεωρητικά “αδύνατες” ομάδες έχουν περισσότερες ευκαιρίες να κάνουν την έκπληξη και να κερδίσουν τον τίτλο.
  4. Καλύτερη προετοιμασία και στρατηγική: Στο Final Four, οι ομάδες έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν και να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους, καθώς αγωνίζονται μόνο με δύο άλλες ομάδες (σε ημιτελικό και τελικό). Αυτό σημαίνει ότι οι προπονητές και οι παίκτες μπορούν να εστιάσουν περισσότερο στην ανάλυση των αντιπάλων και την εξέλιξη της τακτικής τους.

Επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του Final Four

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του Final Four της Euroleague και της αντικατάστασής τους σε μία σειρά αγώνων, στα πρότυπα του ΝΒΑ αλλά και των εγχώριων διοργανώσεων:

  1. Μεγαλύτερος αριθμός αγώνων και έσοδα: Τα play-offs προσφέρουν έναν μεγαλύτερο αριθμό αγώνων, καθώς οι ομάδες αγωνίζονται σε σειρές best-of-five. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τους θεατές να παρακολουθήσουν τους αγώνες και τα έσοδα από τα εισιτήρια και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις είναι υψηλότερα.
  2. Καλύτερες πιθανότητες για τις κορυφαίες ομάδες: Στα play-offs, οι κορυφαίες ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν στον τελικό και να κατακτήσουν το τρόπαιο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους σε περισσότερους αγώνες. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι καλύτερες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να διακριθούν και να κερδίσουν τον τίτλο.
  3. Μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και προκλήσεις: Τα play-offs προσφέρουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, καθώς οι ομάδες που συμμετέχουν πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Αυτό θέτει μεγαλύτερες προκλήσεις σε παίκτες και προπονητές, που πρέπει να βρουν τους τρόπους να επιτύχουν τη νίκη απέναντι στους ισχυρούς αντιπάλους, που σημαίνει πως προσφέρεται περισσότερο θεάμα (όπως ήταν φέτος πχ οι σειρές Ολυμπιακός – Φενέρ και Ρεάλ – Παρτιζάν).

Προσωπικά θεωρώ πως παρά το στοιχείο της «έκπληξης» που υπάρχει στο Final Four, είναι άδικο για τις ομάδες που παρουσίασαν μία εξαιρετική εικόνα καθ όλη τη διάρκεια της σεζόν (όπως πχ ο φετινός Ολυμπιακός) να μην φτάνουν στον τίτλο. Μία σειρά best-of-five σε σειρά ημιτελικών και τελικών θα ήταν πιο δίκαια, αφού θα χρειάζονταν όχι μία, αλλά τρεις… εκπλήξεις για να δούμε κάτι διαφορετικό.

Αντώνης Κατσαρός


btm