• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΑΠΟΨΗ: Οι κίνδυνοι των στημένων αγώνων για το πρωτάθλημα μας
31/05/2023 17:56
ΑΠΟΨΗ: Οι κίνδυνοι των στημένων αγώνων για το πρωτάθλημα μας

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Κύπρου έχει δεχθεί σημαντικές πληγές από τα στημένα παιχνίδια, καθώς απειλούν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του αθλήματος…

ΑΛΚΗΣ ΜΠΟΤΣΟΣ

Τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο αποτελούν ένα θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αμφισβήτηση στον κόσμο του αθλητισμού και εδώ στην Κύπρο είναι και πάλι δυστυχώς πρώτο θέμα συζήτησης.

Η έννοια των στημένων παιχνιδιών αναφέρεται στην πρακτική της επηρεασμένης απόφασης αποτελέσματος ενός αγώνα προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που συχνά συνδέονται με τον χρηματιστηριακό έλεγχο ή το παράνομο στοιχηματισμό.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος της Κύπρου έχει δεχθεί σημαντικές πληγές από τα στημένα παιχνίδια, καθώς απειλούν την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του αθλήματος. Όταν ένας αγώνας είναι στημένος, οι αθλητές, οι διαιτητές ή άλλα άτομα που είναι άμεσα εμπλεγμένα στον αγωνιστικό χώρο παραβιάζουν την αθλητική δεοντολογία και θέτουν υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του αγώνα και την αξιοπιστία του αθλήματος.

Οι κίνδυνοι των στημένων παιχνιδιών για το πρωτάθλημα μας είναι πολλαπλοί.

Πρώτον, υπάρχει η πιθανότητα οι οπαδοί να απογοητευθούν και να αποχαιρετήσουν το άθλημα όταν ανακαλύπτουν ότι το παιχνίδι που αγαπούν είναι στημένο.

Δεύτερον, ο παράνομος στοιχηματισμός που σχετίζεται συχνά με τα στημένα παιχνίδια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Τέλος, οι στημένοι αγώνες διακυβεύουν την ιδέα της αθλητικής έννομης και δίκαιης ανταγωνιστικότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον αθλητισμό. Δηλαδή έχουμε που έχουμε παράγοντες που τους υποπτευόμαστε για εμπλοκή σε στημένα και αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο γιγαντώνεται η αμφισβήτηση και η προκατάληψη.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των στημένων παιχνιδιών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ποδοσφαιρικές οργανώσεις, όπως η FIFA και η UEFA, έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς και μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν τα στημένα παιχνίδια και πρέπει οι ίδιες να βγουν μπροστά στην μάχη αυτή και να πείσουν τον κόσμο ότι όντως θέλουν να εξαλειφθεί η μάστιγα των στημένων.

Οι κανονισμοί αυτοί περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνολογίας VAR για να επαληθεύουν τις αποφάσεις των διαιτητών, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περιπτώσεις που βρίσκονται αποδείξεις στημένων παιχνιδιών και τη συνεργασία με αρχές επιβολής του νόμου για την αποκάλυψη και δίωξη αυτών που συμμετέχουν σε αθέμιτες πρακτικές.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, ο αγώνας κατά των στημένων παιχνιδιών παραμένει μια συνεχής πρόκληση. Ο παράγοντας του χρήματος και η απληστία παραμένουν ισχυροί κίνητροι για τη διάπραξη στημένων παιχνιδιών. Επομένως, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η επαγρύπνηση και η στήριξη στις προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Συνολικά, τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο και ειδικά εδώ στην Κύπρο, αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του αθλήματος. Είναι καθήκον όλων των εμπλεκομένων φορέων – αθλητές, διοργανωτές, αρχές και οπαδοί – να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και να προωθήσουν την αθλητική δίκαιη ανταγωνιστικότητα και ακεραιότητα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο θα καθαρίσει… Αλλιώς…


btm