• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
«Χρονοβόρες διαδικασίες, λάθη, δυσκολίες και κάποιος λέει ψέματα»
31/05/2023 13:17
«Χρονοβόρες διαδικασίες, λάθη, δυσκολίες και κάποιος λέει ψέματα»

Στον Super Sport FM 104.0 και την εκπομπή «Δώδεκα Στα ΣΠΟΡ» με τον Χρίστο Παπακώστα μίλησε ο έγκριτος νομικός Στέλιος Χριστοδούλου για όλα αυτά τα θέματα με τους κόκκινους φακέλους.

Για τις έρευνες που τρέχουν και πως έχει το νομοθετικό πλαίσιο: «Το 2017 πέρασε ο νόμος περί της καταπολέμησης χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και αυτός διαπραγματεύεται τα συγκεκριμένα ζητήματα. Δημιουργήθηκε τότε μια επιτροπή αλλά λόγο ασυμβίβαστου δεν λειτούργησε ποτέ και άρχισε να λειτουργεί το 2020 που ήταν προεδρεύον ο κ. Παπαχαραλάμπους με τα γεγονότα που ακολούθησαν. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επιτροπή έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, για έρευνες ύποπτης στοιχηματικής δραστηριότητας. Αν προκύψουν στοιχεία, τότε αν πρόκειται για ποινικό αδίκημα το πόρισμα που βγάζει το στέλνει στον Γενικό Εισαγγελία και από αυτός κρίνει αν θα σταλεί στην Αστυνομία. Αν διαπιστωθεί πειθαρχικό αδίκημα, τότε η Επιτροπή απευθύνεται στην εκάστοτε Ομοσπονδία, δηλαδή στην ΚΟΠ για επιβολή πειθαρχικών ποινών», είπε.

Και συνέχισε: «Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες. Και εντοπίζονται δυσκολίες αν αντιληφθούμε ότι οι παραπάνω παίκτες των ομάδων είναι ξένοι. Πού θα τους βρουν; Να τους καλέσουν κτλ. Εδώ ποινικές υποθέσεις στην Κύπρο αποσύρονται γιατί κάποιος άλλαξε σπίτι και δεν τον βρίσκουν. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να θέλεις να βρεις κάποιους όχι μόνο για κατηγορούμενους αλλά και για μάρτυρες. Στην Κύπρο πάντα προσπαθούμε να βρούμε εξιλαστήρια θύματα και οδηγήθηκαν άτομα δικαστήρια γιατί στοιχημάτισαν 5-10 ευρώ ότι πιθανόν να έχουν χειραγωγήσει κάποιο αθλητικό γεγονός. Και βλέπουμε τεράστια σκάνδαλα και είμαστε στο στάδιο ακόμα της έρευνας. Διερωτώμαι γιατί να μπει αυτή η επιτροπή αφού θα χρειαστεί να μπει στην έρευνα μετά η Αστυνομία. Γνωρίζοντας και το νομικό σύστημα της Κύπρου, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά ενός ποδοσφαιριστή δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν ήταν ανθρώπινο λάθος ή κάτι εσκεμμένο. Θεωρώ άδικο για τις ομάδες μας που παίζουν αδιάφορα παιχνίδια του Β’ γκρουπ, που έχουν πάικτες που γνωρίζουν ότι θα αποχωρήσουν και έχουν μια προσφορά από ένα κύκλωμα να έχουν μειωμένη απόδοση. Κάποιοι βγάζουν χρήματα με αυτά τα δεδομένα, οι παίκτες φεύγουν και έρχεται κόκκινος φάκελος για την ομάδα που μπορεί να μην είχε καμία σχέση. Πρέπει να βλέπουμε και να παίρνουμε αποφάσεις με τη λογική».

Μετά από σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Τα άτομα της συγκεκριμένης επιτροπής δεν αναλώνουν όλο το χρόνο τους σε αυτή την έρευνα γιατί έχουν και άλλες δουλειές. Αν δεν τεθούν συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ακούω μέλος της επιτροπής και να λέει τις ενέργειες που θα κάνει. Εσείς ξανακούσατε την Αστυνομία να λέει ο τάδε είναι έμπορος ναρκωτικών και την άλλη εβδομάδα θα πάω σπίτι μου να πάρω τεκμήρια; Δεν ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να βρεθούν στοιχεία;»

Για τους φακέλους: «Δεν είναι περίπτωση που σου στέλνει ένα δέμα από εξωτερικό και χάνεται σε μια αποθήκη. Εδώ λένε πως έχουν αποστείλει σε συγκεκριμένη περίοδο για συγκεκριμένες ομάδες για ύποπτους φακέλους. Κάποιος λέει ψέματα. Ή αυτός που λέει πως το έστειλε ή αυτός που λέει πως δεν το παράλαβε. Ή κάποιος να μεσολάβησε και να το εξαφάνισε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν στείλει τα συγκεκριμένα δεδομένα».

Και κατέληξε: «Όταν υπάρχει θέληση μπορούν να γίνουν τα πάντα. Είναι πολύ σοβαροί άνθρωποι στην Επιτροπή, πολύ καλοί στη δουλειά τους αλλά πρέπει να τους δίνουμε και τα εργαλεία. Και όχι να βάλουμε μετά άλλους να κάνουν ξανά την δουλειά τους».


btm