• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ένα «βήμα» πριν το τρέμπλ η Σίτι με παίκτη «κλειδί» τον Γκουντογκάν
03/06/2023 18:58
Ένα «βήμα» πριν το τρέμπλ η Σίτι με παίκτη «κλειδί» τον Γκουντογκάν

Στην γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ και αυτό το τρόπαιο! Στον πρώτο, ιστορικά, τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στην Γιουνάιτεντ και την Σίτι, οι «πολίτες» θριάμβευσαν στο «Γουέμπλεϊ» με το τελικό 2-1.

Ο τίτλος κρίθηκε με δυο απίστευτα γκολ του Ιλκάι Γκουντογκάν που αποδεικνύεται… clutch τις στιγμές που η μπάλα «καίει»! Η αρμάδα του Πεπ έκανε το 2/3 μετά και το πρωτάθλημα και σε μια εβδομάδα διεκδικεί πλέον το όνειρο του τρεμπλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στην Πόλη κόντρα στην Ίντερ.

Θα μπορούσε με τέτοια έναρξη στον τελικό να έχει… γαλάζια καταιγίδα. Κι όμως, έπρεπε να υπάρξει και μεγάλη προσοχή. Η Σίτι αιφνιδίασε όλο το γήπεδο, τους οπαδούς που ακόμα δεν είχαν συνηθίσει τις θέσεις τους, τον κόσμο στα επίσημα που μπορεί ακόμα να χαιρετούσε γνωστούς και φίλους, αλλά και όσους βρίσκονταν στον καναπέ παρακολουθώντας από την τηλεόραση.

Ο Ιλκάι Γκουντογκάν με μαγικό δεξί βολέ από προσπάθεια του Λίντελοφ να διώξει, έκανε το 1-0 στα 13 δευτερόλεπτα του ματς και σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Αγγλίας! Ο Ντε Χέα απλά γονάτισε και άφησε το βλέμμα του να παρακολουθεί την πορεία της μπάλας, με τους «πολίτες» να παίρνουν ανέλπιστο και ιδανικό προβάδισμα στο παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν ήταν τόσο… μέσα στο ματς όσοι θα ήθελε ο Πεπ. Ο Χάαλαντ ναι μεν είχε την κεφαλιά στην φάση του γκολ, αλλά δεν μπορούσε να βρει πατήματα, ο Ντε Μπρόινε έκανε κάποιες ενέργειες που δεν είχαν όμως ιδιαίτερο αντίκτυπο, ενώ, ο Γκρίλις επιθετικά έπρεπε να τα βάλει με τον Γουάν Μπισάκα. Και στη «μάχη» των δυο τους, ο φουλ μπακ της Γιουνάιτεντ θα έβγαινε νικητής λίγο αργότερα.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» προσπάθησαν να πιέσουν, ν’ αντιδράσουν μετά το γκολ που δέχθηκαν, έφτασαν να δημιουργούν και τετράδα στην επίθεση με τον Έρικσεν να παίζει σε μια ευθεία μαζί με τους Σάντσο, Ράσφορντ και Μπρούνο, όμως, η αμεσότητα στην οργάνωση των μετόπισθεν της Σίτι, δυσκόλευε τους παίκτες του Τεν Χαγκ. Στο 30ο λεπτό μια μπαλιά που έφυγε προς τα δεξιά είχε αποδέκτη τον Γουάν – Μπισάκα, εκείνος πήρε την κεφαλιά και για καλή του τύχη, δίχως να βλέπει ή να έχει αίσθηση της φάσης, ο Γκρίλις ύψωσε το χέρι κι έκανε επαφή.

Ο Τίρνεϊ ήλεγξε την φάση στο βίντεο, έδειξε την άσπρη βούλα και από εκεί ο Μπρούνο Φερνάντες έγραψε το 1-1 στο 33ο λεπτό. Και… επανάληψη του ίδιου σεναρίου που είχαμε δει από τα πρώτα λεπτά. Ανέβασμα της ομάδας που είχε δεχθεί το γκολ και νέες προσπάθειες από πλευράς Σίτι για το νέο αβαντάζ, δίχως όμως να δημιουργηθεί κάτι ιδιαίτερο μπροστά στην εστία του Ντε Χέα.

Ο Ιλκάι Γκουντογκάν όπω το έκανε στο πρώτο μέρος έτσι το φύλαγε και για το δεύτερο ημίχρονο. Και επειδή έχει αποδειχθεί ποδοσφαιριστής που «μιλάει» στα πιο δύσκολα και κρίσιμα, το έκανε και στον φετινό τελικό του Κυπέλλου, με εξίσου τρομερό τρόπο όπως και το πρώτο του γκολ. Στο 51ο λεπτό ο Ντε Μπρόινε εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και έκανε την 28η ασίστ του σε όλες τις διοργανώσεις για τη φετινή σεζόν, αφού, ο Γκουντογκάν με μονοκόματο αριστερό σουτ που έσκασε στο χορτάρι και πήρε τρομερά φάλτσα, έγραψε το 2-1! Η διαφορά, τώρα πια, ήταν πως οι «πολίτες» προσπάθησαν να διατηρήσουν την υπεροχή και στον αγωνιστικό χώρο, ειδικά από τη στιγμή που υπήρχαν κενά ανάμεσα στη μεσαία και την αμυντική γραμμή των «κόκκινων διαβόλων».

Ο Τεν Χαγκ θέλησε φρεσκάδα στην επίθεση και έβγαλε τον Έρικσεν για να βάλει τον Γκαρνάτσο, με τον μικρό να έχει τρομερή ευκαιρία με δεξί σουτ στο 72ο λεπτό, λίγο μετά από ένα σουτ του Ράσφορντ που επίσης έφυγε άουτ. Βέβαια, είχε προηγηθεί η … τρίτη φορά που ο Γκουντογκάν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ήταν οφσάιντ προτού πάρει το «ριμπάουντ» σε απόκρουση του Ντε Χέα σε πλασέ του Χάαλαντ. Η Γιουνάιτεντ αύξησε την πίεση προς τα μετόπισθεν της Σίτι στο τελευταίο 20λεπτο, μπήκε και ο Βέγκορστ στο παιχνίδι, αλλά δεν απέδωσε καρπούς όποια επιλογή κι αν έκανε ο Ολλανδός τεχνικός. Στο 90′ + 2′ σε φάση με τον Βαράν η μπάλα προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι προτού ο ΜακΤόμινεϊ αναγκάσει τον Ορτέγκα σε επέμβαση στην τελευταία καλή φάση του παιχνιδιού. 

Η Σίτι πανηγύρισε το 7o Κύπελλο της ιστορίας της στον τελικό που σκόραραν για πρώτη φορά και οι δύο αρχηγοί των φιναλίστ, με τους «γαλάζιους» του Μάντσεστερ να κάνουν το πρώτο τους νταμπλ μετά από την σεζόν 2018-2019 και να μετρούν πλέον αντίστροφα για το τρεμπλ ενόψει του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το επόμενο Σάββατο.

ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ:

ΟΙ ΕΝΔΕΚΑΔΕΣ:

Μάντσεστερ Σίτι: Ορτέγκα, Γουόκερ, Ντίας, Ακάντζι, Στόουνς, Ρόδρι, Σίλβα, Ντε Μπρόινε, Γκιντογάν, Γκρίλις, Χάλαντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Γουάν Μπισάκα, Βαράν, Λίντελοφ, Σο, Κασεμίρο, Έρικσεν, Σάντσο, Φερνάντες, Φρεντ, Ράσφορντ.

TO LIVE ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:

1΄: ΕΝΑΡΞΗ αγώνα.
1΄: ΓΚΟΛ για τη Σίτι: Ο Γκιντογκάν εκμεταλλεύεται την «ασίστ» του Βαράν και με μακρινό σουτ «γράφει» το 1-0.
11΄: ΣΧΟΛΙΟ: Γρήγορος ρυθμός. Η Γιουνάιτεντ ψάχνει αντίδραση, παραμένει το 1-0.
27΄: Ευκαιρία για Σίτι: Σουτ του Ντε Μπρόινε, εκτός εστίας η μπάλα.
33΄: ΓΚΟΛ για τη Γιουνάιτεντ: Στο 1-1 ο τελικός, με πέναλτι του Μπρούνο Φερνάντες.
45΄: ΤΕΛΟΣ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ στο 1-1 το σκορ!

46΄: ΕΝΑΡΞΗ δευτέρου μέρους.
51΄: ΓΚΟΛ για Σίτι: Κόρνερ, η μπάλα φτάνει στον Γκιντογκάν, εκείνος σουτάρει, η προσπάθεια του Ντε Χέα δεν στέφθηκε με επιτυχία και 2-1.
70΄: ΣΧΟΛΙΟ: Παραμένει το 2-1, η Γιουνάιτεντ ψάχνει αντίδραση, κυρίως με Ράσφορντ!
73΄: Ευκαιρία για Γιουνάιτεντ: Σουτ του Γκαρνάτσο εντός περιοχής, ελάχιστα εκτός η μπάλα.
88΄: ΣΧΟΛΙΟ: «Κρατάει» εύκολα το προβάδισμα με 2-1 η «γαλάζια» πλευρά του Μάντσεστερ.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ.


btm